Black & White? -näyttely

Kevättalvella 2023 esittelemme Iittalan lasinpuhaltajien vapaa-ajallaan valmistamia esineitä Designmuseo Iittalan Black & White? Kaikki ei ole mustavalkoista -näyttelyssä.

Näyttely avautuu 4.2. klo 14 ja on avoinna 9.4.2023 asti la-su klo 11-17 sekä talvilomaviikoilla 8 ja 9 ke-su klo 11-17.

Iittalan lasitehdas on Suomen ainoa teollisen mittakaavan lasitehdas. Sen vahvuutena on erityisosaaminen alkaen korkealaatuisen lasimassan valmistuksesta lasitekijöiden monipuoliseen ammattitaitoon.

Lasitehdas tukee työntekijöidensä osaamista ja luovuutta tarjoamalla mahdollisuuden omien esineiden työstämiseen vapaa-ajalla. Designmuseo Iittala puolestaan esittelee näitä uniikkeja esineitä jokakeväisessä näyttelyssä. Näyttelyteokset ovat myös myynnissä.

Moni ottaa tehtaan tarjoaman mahdollisuuden ilolla vastaan ja yhdessä järjestetään myös workshoppeja, joihin ovat tervetulleita kaikki Iittalan lasiammattilaiset. Lasinpuhaltajamestari Tero Välimaa korostaa työpajojen merkitystä tietotaidon jakamisessa, sillä niissä on tilaisuus kokeilla ja jakaa osaamista tekniikoissa, joita ei arkena käytetä. Lasinpuhaltaja Aada Vainion mukaan työpajat luovat myös yhteishenkeä, ja omien esineiden suunnittelu ja valmistus tuo vaihtelua, joka antaa puhtia arjen työhön. Samalla kasvaa ammattitaito.

Näyttelyn teokset ovat valmistuneet pääosin joulukuussa 2022 järjestetyssä workshopissa, jota yleisökin pääsi seuraamaan. Tehtaan vierailuparvelta pääsi näkemään niin oppimista kuin opettamistakin. Katsoja saattoi aistia paitsi lähes malttamatonta halua oppia uutta, myös kokeneempien tekijöiden vilpittömän halun siirtää tietoa ja taitoa sukupolvelta toiselle.

Sekä Vainio että Välimaa kokevat kädentaitojen esiin tuomisen tärkeänä. ”Kun rakastat käsillä tekemääsi työtä, haluat myös tuoda taitojasi esiin”, sanoo Tero Välimaa. Tässä kohtaa sanonta ”rakkaudesta lajiin” pitää enemmän kuin paikkansa, toteaa Jaana Eriksson Designmuseo Iittalasta. Hän viittaa Tero Välimaan juuri paljastamaan tietoon, jonka mukaan hänen kotonaan on alkamassa lähiaikoina aivan ikioman lasiuunin koekäyttö.

Näyttelyssä on mukana Vainion ja Välimaan teosten lisäksi teoksia seuraavilta tekijöiltä: Toni Engelberg, Jorma Huovilainen, Taina Kohtamäki, Péter Kovács, Leevi Luoma, Heikki Punkari, Mitsuru Sato, Saara Sirkeoja, Penna Tornberg ja Hanna Välimaa.

Lisätietoja näyttelystä:

Jaana Eriksson, PR Specialist, Designmuseo Iittala, 040 735 6672 jaana.eriksson@fiskars.com

Tero Välimaa, Lasinpuhaltajamestari, Iittalan lasitehdas, tero.valimaa@fiskars.com