DEKADI – 10 vuotta lasin pauloissa

Iittalan lasitehtaan lasinpuhaltajien, Aada Vainion ja Saara Sirkeojan, 10-vuotista matkaa lasin parissa kuvaava näyttely Iittalan lasimuseossa 14.10.2023 – 3.3.2024.

 

kuva: Iittala

10 vuotta sitten, vuonna 2013, Iittalan lasitehtaan lasinpuhaltajat Aada Vainio ja Saara Sirkeoja olivat kumpikin tahoillaan samankaltaisessa tilanteessa. Molemmilla oli halu tehdä käsillä, halu oppia uutta ja kiinnostus taiteelliseen työhön.

Matka lasin parissa alkoi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, josta Vainio ja Sirkeoja valmistuivat lasialan artesaaneiksi keväällä 2015. Valmistumisen jälkeen tiet johtivat Iittalaan, jossa he suorittivat oppisopimuksella myös kisällitutkinnon.
Lasi vei molemmat mennessään heti ensikosketuksesta. Materiaalia he kuvaavat mm. sanoilla jännittävä, herkkä, haastava, kiehtova, monipuolinen sekä mystinen. Sitä ei voi verrata mihinkään muuhun materiaaliin. Lasilla on kuin oma tahto eikä sitä voi koskaan täysin kahlita.

Lasin kanssa työskennellessä voi aina kehittyä, eikä siinä koskaan tule valmiiksi. Aadaa ja Saaraa yhdistääkin luovuuden lisäksi palo jatkuvaan uuden oppimiseen ja kokeiluun. Molemmat haluavat tulla mahdollisimman monipuolisiksi lasinpuhaltajiksi. Tämän vuoksi he arvostavat suuresti Iittalan lasitehtaan henkilökunnalleen tarjoamaa mahdollisuutta omien esineiden valmistamiseen vapaa-ajalla. Tämä järjestely tuo vaihtelua arjen työhön ja antaa luovuudelle tilaa. Samalla kasvaa ammattitaito.

Kymmenen vuotta on pitkä, mutta lasinpuhaltajalle myös lyhyt aika. Aadan ja Saaran ura lasinpuhaltajina on vasta alussa. Yhdessä kuljettua matkaa on kuitenkin tarpeeksi pysähtymiselle ja nyt on hyvä hetki miettiä mennyttä ja tulevaa. Ammatillisesti he ovat kiinnostuneita suorittamaan vielä mestaritutkinnon, mikä olisikin tärkeä virstanpylväs molemmille.

Näyttely esittelee Aada Vainion ja Saara Sirkeojan 10-vuotista matkaa lasin parissa alkaen opiskeluajasta aina nykyhetkeen. Osa näyttelytöistä on myös myynnissä.

Näyttely Iittalan lasimuseossa 14.10.2023 – 3.3.2024