”Tehdashallien hämärästä työnnyttiin taas pihalle, kiitettiin käynnistä. Useimmat ryhmät lähtivät suunnistamaan vielä pihan toiselle puolelle.
– Mennäänkö mekin?
– Eihän tässä kiirettä. Mitäs nähtävää siellä on?
– Museo. Et tainnut tietääkään, tehtaan oma museo, joka kertoo lasin historiaa pian sadalta vuodelta. Näetkin semmoisen navetan, ettei teilläpäin yhtään.
Vierasta ihmetytti navetasta puhuminen kunnes pian selvisi, että tyylikäs museorakennus tosiaan oli muokattu paikalla olleen Orvon tilan entisestä karjarakennuksesta. ” (Jyrki Maunula, Lasintekijät)
Nostalgiaa, historian siipien havinaa, muistoja mummolasta… Tätä kaikkea tarjoaa kävijälle Designmuseo Iittala, jonka ovet avautuivat yleisölle jo 50 vuotta sitten.
Vuonna 1971, lasitehtaan täyttäessä 90 vuotta, avattiin tehtaan läheisyyteen uusi museo, Iittalan lasitehtaan museo. Museorakennukseksi valikoitui lasitehtaan omistuksessa olleen Orvon tilan vanha navetta, joka kunnostettiin museoksi arkkitehti Juhani Kivikosken suunnitelmien mukaisesti. Tuon ajan paikkakuntalaisille ja matkailijoille navetan jatkeeksi rakennettu lasiseinäinen lisäosa on itsessään ollut nähtävyys.
Museon perustamisessa merkittävä rooli oli muotoilija Erkki Vesannolla. Hänellä oli laaja tietämys Iittalan ja koko lasiteollisuuden historiasta ja hän halusi myös tallettaa lasitehtaan historiaa jälkipolville. Museon avauduttua Vesanto siirtyikin muotoilijan työstään intendentiksi museoon mistä jäi eläkkeelle vuonna 1980.
Museossa on useita näyttelyitä, joista laajin on kattavasti lasitehtaan historiaa perustamisesta nykypäivään asti esittelevä perusnäyttely. Moni löytää näyttelystä tuttuja esineitä todeten ”Näitä lasejahan meillä on mummolassa” tai ”Äiti, eikö meilläkin ole tällainen maljakko kotona?”
Museon yläkerrassa eli navetan ylisillä voi Pilli, kuuppa ja muotti -näyttelyssä tutustua lasinpuhalluksen työvaiheisiin. Alun perin toistaiseksi esillä olevaksi näyttelyksi valmistunut kokonaisuus on ollut niin pidetty, että siitä on tullut jo pysyvä osa museota. Ainoastaan näyttelyä alkuvuosina vartioinut Kalle Kuuppa, lasinen lasinpuhaltaja, on siirtynyt museosta muihin tehtäviin.
Yläkerrassa pääsee nauttimaan myös maistiaisia Nuutajärven lasitehtaan taidelasiosaamisesta sekä tutkimaan Hackmanin vanhoja aterimia.
Lasiesineiden ihastelun lisäksi moni museokävijä hämmästelee jalkojensa alta kuuluvaa kopinaa ja luokin katseensa lattiaan kysyen: ”Onko tämä lattia todellakin irtopalikoista tehty?” ”Kyllä vain”, vastaa museo-opas ja jatkaa: ”Tällainen lattia on ennen vanhaan ollut muun muassa metallipajoissa. Siellä pienet metallipalaset ovat pudonneet palikoiden väliin, kiinnittäen ne ajan myötä toisiinsa.”
Tarina kertoo, että pieniä puupalikoita on ladottu museon lattialle kokonainen kesä. Oletko koskaan miettinyt paljonko puupalikoita on museon lattiassa yhteensä? Museo-opas tietää vastauksen tähänkin kysymykseen.
Juhlavuoden kunniaksi museoon avautuu 7.5.2021 Suomen lasimuseon kuratoima näyttely Suomen lasitaiteen ikonit ja niiden tekijät. Näyttely tarjoaa katsauksen toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan Suomen lasimuotoilun historiassa nostaen esiin ikoneiksi muodostuneita esineitä ja niiden tekijöitä. Mukana on niin taide-esineitä kuin käyttölasia Iittalan, Nuutajärven ja Riihimäen lasitehtaiden tuotannosta.