I-Valo Oy – vaativan valaistuksen ammattilainen

I-Valon valaisintehtaan juuret juontavat kuuluisalle Iittalan lasitehtaalle. Iittala valmisti jo 1920-luvulla lasikupuja lamppuihin. Kun tultiin 1960-luvulle, kupumallisto käsitti jo liki 1000 kupua. Niistä suuri osa oli värillistä lasia. Vuonna 1963 muotoilija Valto ”Vate” Kokko tuli Iittalan lasitehtaan palvelukseen ja ryhtyi suunnittelemaan Iittalan omia valaisimia i-VALO -tuotemerkillä. Kokko vastasi myös I-Valon logon suunnittelusta. Nimestä tuli, ei vain tuotemerkki, vaan myös valaisintehtaan ja myöhemmin itsenäisen I-Valo Oy:n nimi. 

Valto Kokko suunnitteli yli 350 valaisinta tai valisimen kupua 30 vuotta kestäneen uransa aikana.

Taiteilija Valto Kokko oli valmistunut Ateneumin metallipuolelta. Hän oli suunnitellut valaisimia myös edellisessä työpaikassaan Lohjalla muovitehdas Oy Plastex Ab:ssä. Tämän näytön sekä erinomaisen opiskelumenestyksen vuoksi hänen entinen opettajansa Kaj Franck suositteli Kokkoa Iittalan lasitehtaan isännöitsijälle Håkan Söderströmille. Kokon ensimmäinen tehtävä Iittalassa oli liian suureksi paisuneen valaisinlasivalikoiman rationalisoiminen, mutta varsinainen työ oli ennen kaikkea lasiin perustuvien valaisinten suunnittelu. Ensimmäinen Kokon suunnittelema valaisinsarja valmistui jo vuoden sisällä hänen Iittalaan tulostaan ja muutamassa vuodessa koko Iittalan valaisinvalikoima oli uudistettu hänen toimestaan. Kokko suunnitteli 30 vuotta kestäneen uransa aikana Iittalalle yli 350 valaisinta tai valaisimen kupua. 

Uusi tehdas valmistui vuonna 1971.

Kaikki valaisinten valmistukseen ja pakkaukseen liittyvä toiminta oli koko 1960-luvun ajan tapahtunut ahtaissa tiloissa lasitehtaan jatkokäsittelyhallissa. Vuosi 1971 oli hyvin merkittävä I-Valon historiassa, sillä tuolloin käyttöönotettiin valaisinten valmistusta varten tilava tehdas- ja varastorakennus ja valaisinosastosta muodostettiin oma erillinen yritys, I-Valo. Yritys onkin ottanut tuon vuoden merkkipaalukseen. Alusta lähtien tarkoituksena oli suunnitella, kokoonpanna ja koestaa valaisimet itse. Valaisinosat valmistettiin pääasiassa itse, ja tehtaaseen hankittiin tätä varten tarvittavat koneet ja laitteet. I-Valossa käyttöönotettiin myös pulverimaalaus eli epoksointi, toisena tehtaana Suomessa. 

Paavo Paajanen aloitti uuden työntekijän perehdytyksen aina alkuräjähdyksestä eli valon synnystä.

I-Valon tehtaanjohtajana työskenteli pitkään Paavo Paajanen, jolla oli oma tapansa perehdyttää uudet työntekijät työhönsä. Perehdytys aloitettiin aina valon synnystä eli historiassa palattiin aina alkuräjähdykseen asti. Olipa uuden työntekijän tehtävä mikä hyvänsä. Paavo Paajanen toimi I-Valon tuotepäällikkönä 19711986, jonka jälkeen hänet nimitettiin I-Valon tehdaspäälliköksi. Tässä tehtävässä hän työskenteli vuodesta 1986 aina vuoteen 2005, jolloin hän jäi eläkkeelle. 

1970-luvun alkupuolella I-Valo vastasi teollisuuden valaistustarpeisiin kehittämällä valaisimia, jotka kestävät tuotantolaitosten haastavissa olosuhteissa. Valaisimien tuli kestää muun muassa pölyä ja likaa, tärinää, kuumuutta ja kosteutta. Ensimmäiset Iittalasta maailmalle lähteneet valaisimet menivät eräälle Varkauden Konepajan osastolle maaliskuussa 1975. Varkauden Tehtaiden sähkösuunnittelupäällikkö kertoi aikanaan, että viereisen hallin työmiehet olivat lakolla uhaten vaatineet saada samanlaiset laadukkaat valaisimet myös omalle työpaikalleen. Samaan aikaan lähtivät ensimmäiset valaisimet myös Rautaruukin Raahen tehtaille. Valaisinten huikeasta laadusta kertoo osaltaan se, että noita 70-luvulla toimitettuja valaisimia on joissain kohteissa käytössä yhä tänäkin päivänä. 

Valaisimista oli tullut Iittalan lasitehtaalle merkittävä tuoteryhmä eikä niiden valmistuksessa enää tarvinnut keskittyä ainoastaan lasiin. Syntyi yhä uusia malleja, jotka usein olivat yksinomaan metallia tai esimerkiksi metallin ja muovin yhdistelmiä. Valto Kokon käsialaa on muun muassa suosittu alumiinirunkoinen kuutiopallovalaisin. Vuonna 1975 alkoi teollisuusvalaisinten valmistus ja 70-luvun lopulla keskityttiin I-Valossa vahvasti teollisuusvalaisinten markkinointiin.  Valto Kokko jäi eläkkeelle vuonna 1993. Hänen viimeiseksi työkseen I-Valolle jäi pollarivalaisin Iittala.

Teemu Nuutinen.

Nykyisin I-Valon tuotteisto koostuu ainoastaan viimeisimmällä tekniikalla varustetuista LED-valaisimista, eikä laadusta ole tingitty piiruakaan. Pitkän käyttöeliniän, energiatehokkuuden sekä loistavan valotehokkuuden lisäksi tuotekehityksessä panostetaan erityisesti kestävään kehitykseen. Suuri osa tuotteistamme on varustettu vaihdettavalla leditekniikalla. Tämä poikkeaa valtaosasta kilpailijoiden tarjoamia valaisimia, jotka useimmiten ovat kertakäyttöisiä eli valonlähdettä ei voida sen rikkoonnuttua vaihtaa. Nykyinen tuotetarjonta keskittyy miltei täysin teollisuusvalaisimiin ja asiakaskunta koostuu muun muassa metsä-, metalli-, kemian- ja rakennusaineteollisuudesta sekä jätteenkäsittely- ja voimalaitoksista. Kaksi kolmasosaa myynnistä menee vientiin; I-Valo on toimittanut valaisimiaan vuosien saatossa yli 40 eri maahan, tärkeimpinä vientimaina Ruotsi, Saksa, Ranska ja Itävalta. 

Mikko Laine.

Vuodesta 2013 I-Valo Oy on ollut osa suurta kansainvälistä valaistuskonsernia Fagerhult Groupia. Myös Fagerhultilla on pitkä ja kunniakas historia, joka juontaa 75-vuoden taakse. I-Valon tuotekehitys, valmistus, myynti ja markkinointi tapahtuu kuitenkin kaikki yhä edelleen Iittalassa. Olemme sopivan pieni yritys vastaamaan hyvinkin joustavasti erilaisiin asiakastarpeisiin, kuitenkin tuotannoltamme erittäin ketterä toimittamaan jopa useita tuhansia valaisimia käsittäviä tehdaslaitosprojekteja, juuri silloin kun asiakas valaisimia työmaalleen tarvitsee. Työllistämme n. 40 henkilöä ja olemme ylpeitä ammattitaidostamme ja pitkästä historiastamme vaativan valaistuksen asiantuntijoina, olemme ylpeästi iittalalaisia. 

Katso miten I-Valo tekee maailmasta valoisamman tästä linkistä. Selostuskieli englanti.

Tomi Ahlfors.

Lue lisää