AAlto_vaasin-Valmistus_iittala

Iittala on lasimuotoilun sydän

Lasinpuhallus elää ja voi hyvin Iittalassa. Vuonna 1881 perustetussa tehtaassa lasinpuhaltajat työskentelevät kahdessa vuorossa joka arkipäivä. Lasinpuhallus on käsityötä, jota pääsee seuraamaan vierailuparvelta. Ovet avataan aamulla yhdeksältä ja suljetaan illalla kahdeksalta. Vuoronvaihto tapahtuu kahden aikaan, jolloin lasihyteissä on hetken aikaa hiljaista.

Monelle tulee yllätyksenä, että lähes joka kodista löytyvä Aalto-maljakko valmistuu Iittalassa suupuhalluksena. Aalto-maljakko on myös Suomen lasiesineistä kansainvälisesti tunnetuin. Suuren suosionsa vuoksi sen valmistustavaksi voisi olettaa jotain muuta.

”Toki tehdas on teollisuuslaitos, mutta Iittalan tehtaalla iso osa lasiesineistä valmistetaan käsityönä. Aalto-vaasi on muuten paljon muutakin kuin maljakko, siihen voit laittaa vaikkapa hilloa tarjolle,” huomauttaa Jaana Eriksson Designmuseo Iittalasta.

Myös Oiva Toikan linnut valmistuvat Iittalassa suupuhaltamalla, jokainen niistä on oma yksilönsä. Siinä kun Aino Aalto -lasit, Kartio-lasit ja Kivi-tuikku valmistetaan koneellisesti, ikisuosikki Ultima Thule -sarjan lasit ja kannut, samoin kuin osa kaatimista ja Iittalan valaisimista syntyvät lasinpuhaltajien varmoissa käsissä Iittalan lasitehtaalla.

Ainutlaatuinen tehdas Suomessa

Lasinpuhallusta ei pääse missään muualla Suomessa seuraamaan samassa mittakaavassa kuin Iittalan lasitehtaalla. Tehtaalla työskentelee noin 60 lasinpuhaltajaa, yhtäaikaa heitä on työn ääressä 25-30 kerrallaan. Heille kauneuden luominen hehkuvien sulatusuunien äärellä on arkea, vaikka vierailijasta koko prosessi voi näyttää suurelta ihmeeltä.

Lasitehtaan vierailuparvella voi herätä kysymyksiä, joihin saa vastauksia Designmuseo Iittalassa. Museossa on paljon nähtävää, yhteensä viidessä eri näyttelyssä. Museo kertoo Iittalan lasitehtaan historiasta ja suomalaisen muotoilun kulta-ajasta, jolloin syntyivät muun muassa monet Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan keskeisistä teoksista.

Lasitehtaalla ja Designmuseossa käy päivittäin ulkomaisia vieraita esimerkiksi Keski-Eurooopasta, Japanista ja Pohjoismaista. Museo järjestää opastettuja kierroksia tilauksesta.

Iittala Outletissa esillä kaikki Fiskarsin tavaramerkit

Lasitehtaan vierailuparvella ja museon vitriineissä nähtyjä esineitä on myynnissä aivan vieressä, Iittala Outletissa. Myymäläpäällikkö Leila Kaura kertoo, että ikisuosikkeja tuoteryhmittäin ovat Kastehelmi, Aalto, Teema ja muumituotteet.

”Nämä löytyvät kuukausittain myydyimpien tuotteiden listalta. Ulkomaisista asiakkailla on omat suosikkinsa. Esimerkiksi japanilaisten mukaan lähte yleensä aina jokin muumituote ja itäeurooppalaiset ostavat keittiötarvikkeita ja puutarhatuotteita,” hän kertoo.

Iittala Outletissa pääsee näkemään laajasti suomalaista muotoilua saman katon alla. Outletista löytyvät kaikkien Fiskarsin kotimaisten tavaramerkkien – Iittala, Arabia, Fiskars ja Hackman – tuotteet.

”Ulkomaisille asiakkaille tämä on keidas, mistä voi ostaa tuotteita, joita ei kotimaasta löydy,” Leila Kaura sanoo.

Ennen vierailua Iittalan Lasitehtaalla ja Designmuseo Iittalassa kannattaa varmistua aukioloajoista. Museo on avoinna syyskuun alusta alkaen viikonloppuisin ja viikolla tilauksesta.

Lasitehtaalla on mahdollisuus myös puhaltaa oma maljakko. Heinäkuussa lasinpuhallus on mahdollista yksittäisille kävijöille, ryhmille mahdollisuus on tarjolla ympäri vuoden. Varaukset hoituvat Designmuseo Iittalan kautta.

 

 

Lue lisää