Iittalan Musiikkijuhlat kesäkuussa 2021

Iittalan musiikkijuhlat järjestetään kesäkuun 18-20 päivä. Juhlien kaikki konsertit toteutetaan yleisötapahtumana sallittujen koronarajoitusten rajoissa ja pandemian tilannetta koko ajan seuraten. Tämän lisäksi kaikki konsertit myös striimataan. Näin varmistamme muuttuvassa pandemiatilanteessa juhlien toteutumisen muodossa tai toisessa.

Juhlimme tänä vuonna Wilhelm Stenhammarin (1871-1927), merkittävän ruotsalaisen säveltäjän 150-v juhlavuotta. Stenhammar oli taitava pianisti, jonka tuotanto ulottuu näyttämömusiikista, sinfonioiden, konserttojen ja kamarimusiikin kautta pianoteoksiin ja lauluihin. Varhainen esikuva tuntui olevan nuorelle Stenhammarille saksalaiset aikalaiset Brahms Bruckner ja Wagner, mutta säveltäjä onnistui yleis,- ja kansallisromanttisen tyylin puitteissa luomaan oman persoonallisen musiikillisen maailmansa, jolle on luonteenomaista vankka musiikillinen ammattitaito ja mestaruus. Sibeliuksen toisen sinfonian kuuleminen oli käänteentekevä elämys Stenhammarille, ja säveltäjien välille syntyi sekä lämmin henkilökohtainen ystävyys että syvä ammatillinen sympatia. Iittalassa kuulemme valikoiman Stenhammarin kamari,- ja pianomusiikkia, mm. Stenhammarin Sibeliukselle omistetun jousikvarteton Nr.4, viulusonaatin, varhaisen pianokvarteton sekä soolopianoteoksia.

Miniooppera Carmen oli alun perin suunniteltu toteutettavaksi kesällä 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi esityksiä päätettiin siirtää. Miniooppera Carmenin käsikirjoituksen, suomennoksen, musiikin sovituksen ja ohjauksen alkuperäisen Georges Bizet’n oopperan pohjalta on luonut entinen Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto. Lavastuksen ja pukujen suunnittelu on Anna Kontekin käsialaa ja tanssit on valmentanut Teemu Tainio. Esityksessä kuullaan sopraano- ja baritonisolistia huilun ja kitaran säestämänä. Ensi-ilta teokselle on ollut Suomen Kansallisoopperassa 2.9.2019. Sekä lapsille että aikuisille sopivassa minioopperassa Carmenin tarina kerrotaan puolessa tunnissa. Mukana ovat maailman suosituimman oopperan tarttuvat melodiat ja sytyttävät espanjalaisrytmit.

Koronavuosi on koetellut ihmiskuntaa. Vuoden 2021 päätöskonsertti on toisinto 10.6. pitämästämme striimatusta kirkkokonsertista Hämeenlinnan kirkosta. Halusimme tuoda keskelle koettelemuksen aikaa evankeliumin sanoman ja jakaa sen viestin iankaikkisesta toivosta ja tulevaisuudesta.

Konsertissa kuljetaan Johann Sebastian Bachin musiikin kautta, jossa vuorottelee aariat ja hengelliset laulut Das wohltemperierte klavier-kokoelmien preludien ja fuugien kanssa, Ilmari Hannikaisen perin harvoin kuultujen hengellisten laulujen pariin, ja niistä ranskalaisen Olivier Messiaenin loisteliaaseen piano-ilotulitukseen, päätyen lopulta Tuomas Nikkasen säveltämään hengelliseen lauluun, Elämän vesi.

Iittalan musiikkijuhlat 2021 on järjestetty pandemia huomioon ottaen. Konsertit ensisijaisesti striimataan. Mikäli viranomaiset sallivat kesäkuussa yleisön tulemisen konserttitilaan, noudatamme viranomaisten määräyksiä turvajärjestelyissä.

Iittalan musiikin kesä ry on vuonna 2016 perustettu hämeenlinnalainen yhdistys. Yhdistyksen tarkoitus on Kanta-Hämeen kulttuurielämän elävöittäminen, edistäminen ja kehittäminen.

Iittalan musiikkijuhlat 18-20.6.2021. Liput tulevat ennakkomyyntiin Tikettiin.

Iittalan musiikkijuhlat- ohjelma 2021

18.6.2021 klo. 19.00
m
Iittalan yhtenäiskoulu, Hollaajantie 2, 14500 Iittala
Martin Malmgren, Sebastian Silen, Odysseus-kvartetti
Streamlippu 15€

19.6.2021 klo. 11 & 15.00
Miniooppera Carmen
Iittalan kylätalo, Hollaajantie 3, 14500 Hämeenlinna
sopraano Johanna Isokoski, baritoni Jussi Vänttinen, huilisti Martta Jämsä ja kitaristi Otto Kentala
Stream lippu 6 €

20.6.2021 klo. 18.00
J.S.Bach, I.Hannikainen, Messiaen, Nikkanen.
Mitä pimeämpi yö, sitä kauniimpi aamu
Iittalan yhtenäiskoulu, Hollaajantie 2, 14500 Iittala
sopraano Riitta Muikku-Piirainen, pianisti Tuomas Nikkanen
Stream lippu 15 €

Ennakkoliput myy Tiketti.fi

Iittalan musiikin kesä ry on facebookissa