Kalvolan kotiseutumuseo

Kalvolan kotiseutumuseo sijaitsee Kalvolan kirkolla Keikkalan kylässä vanhassa lainajyvämakasiinissa aivan kirkon vieres­sä. Kalvolan kunnan kulttuurilautakunta perusti museon vuonna 1968 tähän 1850-luvun lopulla rakennettuun lainajyvämakasiiniin. Kalvola-Seura pitää museota avoinna kesäsunnuntaisin ja ryhmille myös tilauksesta.

Kotiseutumuseossa on esillä lainajyvästömakasiinin kalusto täydellisenä ilman viljaa. Kivityöosasto esittelee tekstein, valokuvin ja työkaluin Kalvolalle aikoinaan merkittävän teollisuudenalan, kivityön, eri vaiheet.

Näyttelyt esittelevät kirkollista esineistöä, kadonneiden kirkkojen esineistöä ja paikallista koulunkäyntiä museon kouluosastalla. Alakerrassa on varattu tila vuosittain vaihtuvalle näyttelylle. Yläkerrassa kuvataan Kalvolan kunnan vaakuna-aiheen avulla metsän ja puun merkitystä pitäjälle. Seinällä on vaakuna konkreettisesti esillä ristissä olevina piilukirveinä ja parruna. Seinää kiertää Iittalan lasitehtaan muotoilijan Valto Kokon maalaama 15 metriä pitkä kuvasarja, jossa nähdään parrujen kuljetus Hämeen Härkätietä pitkin Turkuun. Museoon on rakennettu myös sahalaitos, jollaisella mm. makasiinin lankut ja laudat on sahattu.

Kalvolan kotiseutumuseo
Käyntisoite: Iittalantie 284, 14500 Iittala

Avoinna kesäsunnuntaisin klo 11–14

Kalvola-Seura ry.
050 511 8065
kalvola.seura@gmail.com

Lue lisää kotiseutumuseosta.