Kotiseutumuseon_toisen_kerroksen_nayttelya

Kalvolan kotiseutumuseo

Kalvolan kotiseutumuseo sijaitsee Kalvolan kirkolla Keikkalan kylässä vanhassa lainajyvämakasiinissa aivan kirkon vieres­sä. Kalvolan kunnan kulttuurilautakunta perusti museon vuonna 1968 tähän 1850-luvun lopulla rakennettuun lainajyvämakasiiniin. Kuntaliitoksessa vuonna 2009 Kalvolan kunta sulautui osaksi Hämeenlinnan kaupunkia, ja sen myötä perustettiin uudelleen kotiseutuyhdistys Kalvola-Seura. Seura pitää museota avoinna kesäsunnuntaisin ja ryhmille tilauksesta myös muina aikoina.

Kotiseutumuseossa on esillä lainajyvästömakasiinin kalusto täydellisenä ilman viljaa. Kivityöosasto esittelee tekstein, valokuvin ja työkaluin Kalvolalle aikoinaan merkittävän teollisuudenalan, kivityön, eri vaiheet. Pieni kovasinkiviosasto kertoo lisäksi Suomen kovasinteollisuudesta ja esittelee muutamia kivilajeja ja kovasinmalleja.

Näyttelyt esittelevät kirkollista esineistöä, kadonneiden kirkkojen esineistöä ja paikallista koulunkäyntiä museon kouluosastolla. Alakerrassa on varattu tila vuosittain vaihtuvalle näyttelylle. Museon uusinta esineistöä edustavat metallinetsimellä Kalvolan peltoaukeilta viime vuosina löytyneet esineet ja esineenpalat.

Yläkerrassa kuvataan Kalvolan kunnan vaakuna-aiheen avulla metsän ja puun merkitystä pitäjälle. Seinällä on vaakuna konkreettisesti esillä ristissä olevina piilukirveinä ja parruna. Seinää kiertää Iittalan lasitehtaan muotoilijan Valto Kokon maalaama 15 metriä pitkä kuvasarja, jossa nähdään parrujen kuljetus Hämeen Härkätietä pitkin Turkuun. Museoon on rakennettu myös täysin käsikäyttöinen sahalaitos, jollaisella mm. makasiinin lankut ja laudat on sahattu.

Pulpetin_sisalla_on_vihkoja_silmalasit_ja_mitta

Museonpyöritystä vapaaehtoisvoimin

Kalvola-Seura ry. omistaa museon ja ylläpitää sitä talkoovoimin. Museon ja kokoelmien hoitoon saadaan neuvontaa ja tukea säännöllisistä henkilöstön koulutuksista, alueellisen vastuumuseon ammattilaisilta sekä Museovirastolta. Kanta-Hämeen alueen muut kotiseutuyhdistykset ja Leader Linnaseutu ry. ovat myös läheisiä yhteistyökumppaneitamme.

Museon käytettävyyttä ja turvallisuutta on kehitetty Museoviraston myöntämän erityisavustuksen ja paikallisten alihankkijoiden avulla. Museon sisävalaistusta on parannettu, museon ikkunoita kunnostettu, parannettu näyttelyrakenteita ja korjattu sekä sisä- että ulkoportaita. Korjaukset tehtiin vanhaa säästäen ja museaalisesti kestävällä tavalla perinteisiä puusepäntaitoja ja museoalan ammattilaisten tietotaitoa hyödyntäen.

Tapahtumia ja retkiä

Kalvola-Seuran ja kotiseutumuseon toimintaan liittyy läheisesti myös tapahtumien ja retkien järjestäminen sekä kotiseutumuseolla että mm. Kalvolan ikiaikaista kirkkopolkua pitkin vaeltaen. Koko kirkkopolku ulottuu kirkonmäeltä aina Tammelan Saarnakivelle asti, ja siitä kulkukelpoisin osa on merkittynä Lasimäen laella sijaitsevaan Kalvolan historiaa esittelevään tauluun. Taulun toisella puolella on koko Kalvolan entisen pitäjän alueen kattava kartta ja toisella puolella kerrotaan lyheysti Kalvolan pitäjän vaiheista esihistorialliselta ajalta nykypäivään. Kirkkopolun reitti löytyy gps-sijaintia hyödyntävästä Nomadi-sovelluksesta, jonka voi ladata älypuhelimeen. Kirkkopolun varrella on monta mielenkiintoista tarinaa ja etappia, jotka ovat merkittyinä myös maastoon.

Kalvolan kotiseutumuseo

Käyntisoite: Iittalantie 284, 14500 Iittala

Avoinna kesäsunnuntaisin 26.5.–1.9.2024 klo 11–14

Tänä kesänä: Katsele – kuuntele museossa – vanhoja radioita ja niiden tarinoita

Ohjelmaa kesällä 2024:

● Su 26.5. Museon avajaiset.
● Su 14.7. Kivityönäytös museolla
● Su 1.9. Museo auki viimeistä kertaa tänä kesänä
● Pe 13.9. Kuutamokävely Murhalammille. Omat eväät.
● La 21.9. Kirkkopolkuvaellus yhteistyössä seurakunnan kanssa

Tarkemmat tapahtuma-ajat päivittyvät – seuraa ilmoittelua!

Kalvola-Seura ry.
0400 828 073
kalvola.seura@gmail.com

Lue lisää kotiseutumuseosta.

Liity Kalvola-Seuran jäseneksi, tue toimintaamme ja tule mukaan! Katso lisää: Liityjaseneksi_Kalvola-Seura2023