Linnanrouva_Iittalavillage

Käsityöläisyys kukoistaa Iittalassa

Iittalassa valmistuu käsityönä paljon muutakin kuin Aalto-maljakoita ja Ultima Thule -kaatimia. Lasitehtaan kupeeseen on sijoittunut joukko käsityöläisyrittyksiä, joista yksi tunnetuimmista lienee Kultasuklaa. Kultasuklaan tuotteet tehdään kaikki Iittalan Lasimäellä käsityönä. Tehtaanmyymälässä suklaanvalmistusta voi seurata lasisen seinän takaa.

”Kaikkien tuotteidemme valmistusprosessi ja pakkaaminen tehdään käsin,” vahvistaa toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen Kultasuklaalta.

Vuoden aikana Kultasuklaalta lähtee noin 50 000 kiloa käsin tehtyä suklaata. Kultasuklaatuotteissa käytettävä suklaamassa on valmistettu Keski-Euroopassa. Raakasuklaatuotteiden massa tuodaan Iittalaan puolestaan Indonesiasta. Kultasuklaa on siirtynyt kokonaan käyttämään UTZ-sertifioitua suklaata.

”Meille vastuullisuus on tärkeä arvo. Pyrimme edesauttamaan sitä, että tuotantoprosessit ovat läpinäkyviä, kaakaopavun viljelijät saavat asiallisen korvauksen eikä suklaamassan tuotannossa käytetä lapsityövoimaa,” Kärkkäinen toteaa.

Kultasuklaan tuotteet ovat avainlipputuotteita. Avainlippumerkki myönnetään tuotteille, jotka tehdään Suomessa, suomalaisella työvoimalla.

Naskali Leather on Jyri Naskalin yritys, jossa hän työstää kierrätysnahkatuotteita. Naskali on entinen suomenmestari ja pohjoismaidenmestari nyrkkeilyssä, ja näki uransa aikana miten paljon nahkahanskoja ja -säkkejä heitetään roskiin.

”Keksin itselleni uuden harrastuksen, nimittäin piipun polton. Halusin tehdä itselleni kunnollisen piippukotelon nahasta. Innostuin nahan työstämisestä niin paljon, että lopulta kotona oli nahkatilkkuja joka paikassa. Vaimon kanssa asiaa mietittiin ja päätettiin kokeilla olisiko tästä ammatiksi,” Naskali kertoo.

Viime maaliskuussa Jyri Naskali jäi pois työstään parturi-kampaajana, ja perusti työpajansa Lasimäelle. Hän työskentelee pajassaan päivittäin, joten asiakkaat pääsevät näkemään käsityöläisen työnsä ääressä. Tuotannossa on tällä hetkellä rusetteja sekä miehille että pojille, mutta myös korvakoruja. Uusia tuotteita Naskali kehittää myös koko ajan.

Käsityöläisyrittäjiä ovat myös Linnanrouvan Sari Helin ja Elina Kutila. Linnanrouvan valikoimissa on valmiita käsinvalmistettuja tuotteita vauvan nutuista alkaen sekä myös käsityötarvikkeita kuten lankoja joka lähtöön. Linnanruovan lankavalikoima onkin Hämeenlinnan seudun laajin. Liikkeestä löytyy tavallisten sukkalankojen lisäksi myös hienoimpia alpakka- ja silkkilankoja.

Linnanrouva suosii kierrätysmateriaaleja omissa tuotteissaan. Käytöstä poistetut lusikat, kynät ja vetoketjut saavat uuden elämän koruina. Kaikki tuotanto on Linnanrouvan tekijöiden omaa designia.

”Meille voi esimerkiksi tuoda oman palkintolusikkansa, ja teemme siitä korun asiakkaan toiveiden mukaan,” kertoo Sari Helin.

Linnanrouva_virkatut_leivokset

Havuka-kuusenpihkavoiteet ja -tuotteet tehdään myös käsityönä. Havuka-yrittäjä Anna Leena Toivanen oppi jo lapsena isältään paljon kuusenpihkan parantavasta vaikutuksesta. Nykyisin hän kiertää luennoimassa kuusenpihkan vaikutuksista, kotimaisista villiyrteistä ja kuinka Elias Lönnrot hyödynsi lääkärinä suomalaista luontoa, pihkasalvaa ja yrttejä vaelluksillaan ympäri Suomen.

”Isäni oli aina kiinnostunut Elias Lönnrotista ja hänen metodeistaan käyttää luonnon antimia. Luonto Enossa tarjosi tähän mahtavat puitteet. Isäni valmisti pihkasalvaa Elias Lönnrotin reseptein haavojen hoitoon, paarmojen puremiin, hyttysten pistoihin, palovammoihin sekä korva- ja hammassärkyyn. Pihkasalvaa käytettiin myös eläimille tulehduksiin, haavojen ja kavioiden hoitoon,” hän kertoo.

Toivanen aloitti kuusenpihkasalvan valmistuksen 1980-luvulla, nyt hänen poikansa Timo Tynys on tullut mukaan yritykseen. Havuka-kuusenpihkatuotteet valmistetaan käsityönä samoilla resepteillä, joilla niitä on tehty Suomessa ikiajat. Toivanen kerää itse kaikki yritit, muurahaisspriin ja tähän asti myös kuusenpihka on yrittäjien itsensä luonnosta keräämää. Havuka-kuusenpihkavoiteet ovat markkinoiden vahvimmat, niissä kuusenpihkaa on peräti 30 prosenttia. Havuka-myyntipiste on Lasimäellä vihreän talon päädyssä.

Kuusenpihka_avux_voiteet

Lue lisää