Anubis palkitsee kävijänsä hykerryttävällä mielihyvällä

Anubiksen yrittäjä Markku Mäki asettui reilut parikymmentä vuotta sitten asumaan isoisänsä taloon Iittalassa ja isoisänsä tavoin myös työskentelee Iittalan Lasimäellä. Erona on se, että isoisä työskenteli lasimestarina Iittalan lasitehtaalla, kun taas Markku Mäki on kuvanveistäjä ja keraamikko.

Voiko keraaminen veistos olla pörröinen? Kyllä voi, kun katselee Markku  Mäen keramiikkaa hänen pajassaan Anubiksessa. Osa hänen eläinhahmoistaan on niin halattavan pörröisiä, että pitää hetken miettiä ennen kuin ryntäilee halaamaan. Mäen tyyli on pörröisyydessäänkin naivismille tyypilliseen tapaan vinksahtaneen humoristinen. Lepakoiden Vihreän talon keskimmäinen kuisti on portti Anubiksen aarremaailmaan, jossa voi viettää rattoisasti tovin jos toisenkin ihmetellen naivistitaiteilijan aivoituksia.

Anubis on hyvänmielen kauppa, josta saat paitsi kalastusluvat, myös tarjoiluvadin saaliille. Kuva: Ulla Heinonen

Vieraspyyhkeille pää alaspäin virnuileva lepakko? Eläinhahmoilla varustettuja vaatekoukkuja eteiseen? Pisaran muotoisia tarjoiluastioita? Sushilautaset ja soijakipot lahjaksi sushiin hurahtaneelle ystävälle? Kaikkea tätä ja paljon muuta hykerryttävän hauskaa löytyy Anubiksen hyllyiltä, hyvänmielen tuliaisia tai kotiin omaksi iloksi.

Iittalan Lasimäellä vierailevien onneksi Markku Mäki ihastui pyöräretkillään Lasimäen vihreään taloon 22 vuotta sitten. Naivistitaiteilija oli alunperin ajatellut asettua Hankoon tai Suomen linnaan tekemään keramiikkataidetta. Päätös asettua Iittalaan tuli lopulta vähän vahingossa, mutta tapahtuuko mikään vahingossa? Markku Mäki on nimittäin lasisukua ja kotitaloksikin valikoitui lopulta suvussa ollut talo.

”Isoisäni oli lasimestari ja lasinpuhaltaja Iittalan tehtaalla, ja päädyin ostamaan hänen talonsa. Tänne muutettuani tein pyörälenkkejä ympäristössä, pyöräilin myös vihreän talon ohi. Se jäi mieleeni”, Markku Mäki kertoo.

Vihreän talon rouheat hirsiseinät antavat lämpimän taustan Markku Mäen kätten töille. Kuva: Ulla Heinonen

Keramiikkapaja Anubis on toiminut jo yli 20 vuotta vihreässä talossa. Mäki kertoo tekevänsä pääosan tuotannostaan hiljaisten talvikuukausien aikana, sillä kesä kuluu hyvin pitkälti asiakaspalvelussa. Kesällä yleisöllä on mahdollisuus seurata taiteilijan työskentelyä lähes päivittäin Anubiksen työpajalla.

Savenpolttouunit ovat Mäen kotona, lasimestarin talossa. Yli satavuotiaaseen Orvon tilan entiseen päärakennukseen ei korkeapolttoisia uuneja kannata tuoda. Mäki tekee korkeapolttoisen kivitavarakeramiikan lisäksi muun muassa puukkoja. Hän käyttää myös kierrätyslasia töissään.

Ja jos mielit kalastamaan Iittalassa Äimäjärven eteläpuolisilla alueilla, on syytä poiketa Anubiksen kautta. Äimäjärven eteläpuoliset kalastusluvat ovat myynnissä Keramiikkapaja Anubiksessa.

Muistipeli harjoituttaa kalalajien tuntemusta. Anubiksesta saat myös Äimäjärven eteläpuolisten alueiden kalastusluvat. Kuva: Ulla Heinonen

Lue lisää