Yhteisen tulevaisuutemme tähden – kestävää kehitystä Iittalassa

Iittala Villagessa voit vierailla hyvällä omallatunnolla. Lähimatkailu on kestävän kehityksen matkailua ja Iittalassa kestävä kehitys, eettisyys ja ekologisuus ovat arkipäivää. Tässä muutamia esimerkkejä, joiden mukaan voit kuluttaa eettisesti ja tukea suomalaista työtä ja suunnittelua Iittala Villagessa.

Iittalan lasitehtaalla on huhtikuusta alkaen valmistettu kestävän kehityksen tarkastelun kestäviä tuotteita. Tehtaalla syntyvästä hukkalasista syntyy uniikin värisiä designtuotteita, joita voit ostaa Iittala Outletista. Kierrätyslasituotteiden toimitukset alkavat 17.8.2020 ja ovat ne ovat saatavilla vuoden loppuun asti.

Hukkalasia syntyy, kun suupuhallettuja tuotteita jälkityöstetään, lasia valutetaan sekä laaduntarkastuksen aikana. Kierrätetystä lasista valmistetut tuotteet säästävät sekä energiaa että luonnonvaroja. Kaikki tehtaalla syntyvä hukkalasi hyödynnetään uusien lasien valmistuksessa tai kierrätetään.

Iittala Outletin Vintage-sarjan astioilla voi täydentää omia kokoelmia.

Paitsi että hukkalasi käytetään kokonaisuudessaan hyödyksi, Iittala ottaa kestävän kehityksen huomioon kaikissa prosesseissa suunnittelusta alkaen materiaalien hankinaan ja pakkaamiseen saakka. Muovin käyttö on minimoitu, ja kaikkien pakkausten on oltava kierrätettäviä, uudelleenkäytettäviä tai myytävissä eteenpäin.

Kierrätys näkyy myös Iittala Outletissa. Moni vintage-lasin ystävä on ottanut ilolla vastaan Iittala Outletin vintage-osaston. Sieltä löytyy täydennystä esimerkiksi rikki  menneiden rakkaiden käyttöastioiden tilalle. Kuva yllä Iittala Outletin vintage-esineistä.

PaaPiin ihanat kankaat löydät Linnanrouvasta, samoin kuin PaaPiin Kokkolassa ommeltuja vaatteita.

Kierrätystä Iittala Villagessa edustavat myös Naskali Leather, Keramiikkapaja Anubis ja käsityöliike Linnanrouva. Naskali Leatherin tuotteet tehdään pääosin kierrätysnahasta, jota yrittäjä Jyri Naskali hankkii nyrkkeilysaleilta, kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta ja huonekalutehtailta. Tehtaiden ylijäämäpalat ovat uutta, käyttämätöntä nahkaa, mutta päätyisivät kaatopaikalle ellei niitä voisi jatkojalostaa ruseteiksi ja koruiksi.

Keramiikkapaja Anubiksen taiteilija Markku Mäen pääasiallinen materiaali on maailman hienoin savi, jonka hän tilaa Englannista. Mutta taideteoksia syntyy myös kierrätystavarasta, kuten voi  vihreän talon pihassa olevista teoksista. Kotimaiseen taiteeseen sijoittaminen tukee kotimaisia taiteilijoita. Taiteilijoita voi tukea myös Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä, jonka kaikki maalaukset ovat myynnissä. Lisäksi Aulaputiikissa on myynnissä sekä taidetta että lahjatavaroita naivistisin taidekuvin varustettuna.

Käsityöliike Linnanrouvassa vanhat alpakkaiset kahvilusikat taipuvat mitä ihanimmiksi koruiksi, serviettimanseteiksi ja muiksi tarpeellisiksi tavaroiksi. Lisäksi Linnanrouvassa myydään kotimaisia kankaita ja lankoja sekä esimerkiksi PaaPiin vaatteita, jotka ommellaan Kokkolassa.

Kultasuklaan suklaat valmistetaan käsityönä Iittala Villagessa UTZ-sertifioidusta suklaamassasta.

Suklaa ei ehkä ole ensimmäiseksi mielessä, kun puhutaan kestävästä kehityksestä. Kaakaopapuja voidaan kuitenkin tuottaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, ja sitä valvotaan UTZ-sertifikaatilla. Kultasuklaan suklaat tehdään UTZ-sertifioidusta suklaamassasta.

”Sertifikaatti takaa, että suklaa on eettisesti tuotettua ja sen tuotannossa huomioidaan kaakaon kestävä viljely. Kaakao on herkkä kasvi, jonka viljelyn kehittäminen on tärkeässä roolissa. Sertifikaatti takaa myös viljelijälle riittävän ansaintatason ja kaakaopavut on eettisesti ja kestävästi poimittu. Yksi tärkeä asia on tietysti jäljitettävyys, eli pystymme selvittämään missä kaakaopavut on tuotettu”, selvittää Kultasuklaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Kärkkäinen.

Kestävään kehitykseen kuuluu myös yhteiskuntavastuu. Sitä Kultasuklaa kantaa tukemalla Hope ry:n kautta vähävaraisia lapsiperheitä. Kultasuklaa on myös avainlipputuote, joka kertoo siitä että tuotteet on tuotettu Suomessa, suomalaisella työllä.

”Käsityönä tehtävä suklaa työllistää enemmän kuin teollisesti valmistettu”, toteaa Kärkkäinen. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen!)

Saunanuttu pikkuiselle saunojalle AarreKids-mallistosta Pukimo POP UP:ssa.

Kun Pukimo POP UPin ovesta kävelee sisälle, vaikutelma on kuin missä tahansa vaatekaupassa. Mutta kauaa ei  tarvitse katsella ympärilleen, kun alkaa toisenlainen tunnelma tavoittaa. Suvi Penttilän Pukimo POP UP on tulvillaan RATIAA, AARREkidin ja AARREwomanin, PikkuSetin ja Puuvillatehtaan vaatteita. Kotimaisen Black Modan valmistamia kuoseja ja kuvioita, joita ei muuten tahdo mistään löytää. Ja sehän se oli koko yrityksen perustamisen alkulähtökohtakin, kun Suvi totesi ettei RATIAA ei ihan mistä tahansa ostetakaan. Nyt ostetaan, Iittala Villagesta.

Juuri RATIAn kautta Penttilä tutustui Black Modaan ja sen edustamiin tuotemerkkeihin. Black Moda on suomalainen vakaan aseman saavuttanut tekstiilialan perheyritys, jonka tuotteet lumosivat Penttilän. Niin syntyi hieman erilaisten tuotemerkkien POP UP, joka avasi ensimmäisen kerran ovensa vuosi sitten Iittala  Villagessa Lasimäellä. Black Moda käyttää vain sertifioituja materiaaleja ja sillä on oma ompelimo Portugalissa, joten kaikki tuotanto on jäljitettävissä ja vastuullisesti tuotettua.

Villapakka_pop-up_ovet_auki_talliin
Osuuskunta Villapakan pop up -myymälä palveli heinäkuussa asiakkaita entisessä hevostallissa keskellä Iittala Villagea.

Osuuskunta Villapakka on yleensä Lasimäen tapahtumissa vieraileva kauppakunta, jonka valikoimiin kuuluvat muun muassa villakankaat, korut ja kotimaiset käsityötuotteet sekä erilaiset tarpeelliset tavarat ja tarvikkeet ikiaikaisilta kauppareiteiltä. Aidot villa-, pellava-, silkki- ja nokkoskankaat ilahduttavat luonnonkuitukankaiden suosijoita, ja kokeilemalla 100 % luonnonkuituja ajatustavan muutos vaatteiden kestävyyteen ja tekstiilien kierrätettävyyteen vahvistuu.

Osuuskunta Villapakka jälleenmyy paikallisen hattulalaisen perheyrityksen Design Vanhatalon tinakoruja. Osan myymistään tuotteista Villapakka tekee itse, kuten käsintekstatut uniikit joulu- ja onnittelukortit. Villapakkalaisilta voi tilata juhliin keskiajan elävöittäjiä tai kokonaisen tapahtuman esimerkiksi juuri keskiaikaiseen henkeen.

”Olemme pieni joukko käsityöntaitajia, tapahtuma-ammattilaisia ja monitoimi-ihmisiä. Kierrämme kesäisin ja joulukaudella erilaisissa perinne- ja historiatapahtumissa markkinakauppiaina ja järjestämme tapahtumia myös itse”, kertoo Sanni Hallanvaara Osuuskunta Villapakasta.

Iittala Villagesta Osuuskunta Villapakan löytää todennäköisimmin Lasimäen pihamaille ulottuvien isompien tapahtumien aikaan, omasta teltasta tai vaikka vanhasta hevostallista. Tänä kesänä Villapakan pop up -myymälä ilahdutti vierailijoita heinäkuun ajan vanhassa hevostallissa. Muina aikoina kannattaa vierailla Villapakan nettisivuilla ja verkkokaupassa.

Iltamat_Iittalassa_kesäkonsertti_Kylätalolla
Iltamat Iittalassa järjestää tarinallisia konsertteja.

Elämysostoksia Iittalassa tarjoavat myös Iltamat Iittalassa ja Iittalan musiikin kesä ry. Iltamat Iittalassa järjestämät Villiyrttiretket ajoitetaan kuun vaiheiden mukaan niin, että yrtit ovat parhaimmillaan. Iltamalippu tarinallisiin konsertteihin on aineeton lahja, josta jää mukava muisto pitkäksi aikaa. Iittalan musiikin kesä ry järjestää Iittalan musiikkijuhlia, jotka tänä vuonna pystyttiin järjestämään elokuun ensimmäisen viikonlopun aikaan.

Kotimaiseen taiteeseen sijoittaminen on aina sijoitus Suomeen. Iittala Villagessa voi tukea paitsi lähialueen muusikoiden työtä, myös suomalaisten taiteilijoiden työtä laajemmin Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä. Kaikki teokset ovat myytävänä ja tarjontaa kasvattaa Naivistisen Aulaputiikin kirjoitus- ja lahjatarvikkeet, postikortit ja taideteokset.

Tervetuloa kestävän kehityksen Iittala Villageen!

Pirkko Pullinen-Valtosen maalauksia löydät Naivistit Iittalassa -kesänäyttelystä.

Teksti: Susanna Mattila, kuvat: Ulla Heinonen.

 

 

Lue lisää