Iittalan Lasitehtaan portti kolahtaa auki, ja pitkä mies mustassa maskissa ja pipossa astelee portin tälle puolelle. Pian kolmen i-kirjaimen varjossa kajahtaa Kalle Vastamäen jylisevä nauru. Tässä on mies, joka on hypännyt ajassa reilut 30 vuotta taaksepäin ja elää nyt nuoruutensa unelmaa Iittala Villagessa.
Kalle on yksi seitsemästä Iittalan lasitehtaalla lasialan artesaanikoulutuksen aloittaneista opiskelijoista. Lasi ja puu olivat materiaaleja, jotka häntä kiinnostivat jo nuorena. Taideteollisen korkeakoulun ennakkotehtävät olivat työn alla, kun elämä puutui peliin kovalla kädellä.
“Isäni kuoli, kun olin 19-vuotias. Häneltä jäi mainostoimisto, jonka pyörittäminen tuli minun vastuulleni. Olin ainoa, joka siihen pystyi”, Vastamäki kertaa elämänsä käännekohtaa. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Sivuraide vei taideteollisen sijaan markkinoinnin ja mainonnan maailman kautta koulutussuunnittelijaksi ja yrittäjävalmentajaksi. Kaiken aikaa rinnalla kulki teatteriharrastus ja musiikin tekeminen. Kunnes viime kesänä keskustelu ystävän kanssa johti täyskäännökseen. Kalle Vastamäki päätti kääntää ajanrattaan takaisin siihen hetkeen, jolloin ajatus lasista oli kirkkaana mielessä.
“Lapset olivat lähteneet kotoa, ja totesin olevani vapaa tekemään mitä vaan. Muistelin ajatustani opinnoista taideteollisessa oppilaitoksessa. Ystäväni kertoi, että Nuutajärvelle on haku meneillään. Kirjoitin hakemuksen ja menin haastatteluun. Marika Kinnunen kertoi, että sopisin ehkä paremmin Iittalaan, jossa on alkamassa aivan uusi, teolliseen lasintuotantoon painottuva koulutus. Ja tässä sitä nyt ollaan, noviisina ja nöyränä lasin äärellä”, Vastamäki kertoo.
Iittalan lasitehtaalla alkoi tammikuulla teolliseen lasintuotantoon painottuvat taideteollisuusalan perustutkinnon opinnot. Opiskelijoita on seitsemän. He opiskelevat koulutussopimuksella lasinpuhaltajiksi. Painotus on teollisessa lasinpuhalluksessa ja tarkoitus on täydentää ja vahvistaa lasialan koulutusta Suomessa. Oppiminen tapahtuu ikivanhalla mestari-kisälli -periaatteella omassa lasihytissä keskellä lasitehtaan tuotantoa.
”Iittalan Lasitehtaalla on puhallettu lasia jo vuodesta 1881 ja tehtaalla on ollut alusta asti käytössä perinteinen mestari-kisälli-järjestelmä, jossa uudet tulokkaat oppivat ammatin kokeneemmilta työntekijöiltä. Me haluamme jatkaa tätä perinnettä ja kehittää sitä entisestään, niin että voimme osaltamme turvata suomalaisen lasialan säilymistä ja kehittymistä”, toteaa Iittalan Lasitehtaan johtaja Heikki Väänänen.
Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittavat opiskelijat valmistuvat artesaaneiksi. Ammatilliset opinnot he suorittavat Iittalan Lasitehtaan kokeneiden lasinpuhaltajamestareiden opissa. Opinnot kestävät kahdesta kolmeen vuotta.
“Tuntuu ihmeelliseltä, että saan kävellä samoissa tiloissa kuin suuret lasimuotoilun legendat. Koska tahansa voin ojentaa käden ja ottaa hihasta ihmistä, joka on työskennellyt sellaisten mestareiden kuin Wirkkalan, Tynellin ja Franckin kanssa”, Kalle Vastamäki sanoo.
Parin viikon opiskelun jälkeen hän kertoo oppineensa kuinka sormet on helppo polttaa ja välttelemään tällaista tilannetta.
“Ensimmäistä kertaa elämässäni olen sellaisen asian äärellä, että puhumalla ei tule tulosta. Kaikki aiemmin tekemäni on perustunut puhumiseen. Olen tottunut pitämään isoja asiakokonaisuuksia hallinnassa, tietämään toistenkin puolesta miten asiat menevät. Lasi ei puhumalla muutu miksikään, minun on muututtava, jotta jotain tapahtuu,” hän jatkaa ja puhkeaa taas jylisevään nauruun.
Lasiosaaminen on Iittalan ydintä
Tänä vuonna 140 vuotta täyttävällä Iittalan Lasitehtaalla työskentelee yhteensä pari sataa lasin ammattilaista. Tehtaalla valmistetaan suurin osa Iittalan lasituotteista: niin suupuhallettuja lasiesineitä kuin puristelasisia esineitä. Suupuhallusta voidaan harjoitella ainoastaan tuhansin toistoin, lasin luonteeseen ja tekniikkoihin tutustumalla.
Iittalan kansainvälisesti tunnetuin esine on pohjoismaisen muotoilun ikoni, Alvar Aallon vuonna 1936 suunnittelema Aalto-maljakko. Yhden Aalto-maljakon valmistamiseen sulasta lasimassasta valmiiksi esineeksi tarvitaan 6–7 hengen lasinpuhallustiimi, 12 eri työvaihetta sekä 10 tuntia. Jotta pääsee puhaltamaan Aalto-maljakoita, tarvitaan lasinpuhaltajalta yleensä noin viiden vuoden kokemus teollisena ammattipuhaltajana.
”Iittala on maailmankuulu erityisesti lasi- ja lasiväriosaamisestaan. Iittalan lasi tunnetaan kirkkaudestaan ja valontaittokyvystään ja Iittalan lasiväriarkisto koostuu noin 200 eri lasiväristä ja tuhansista lasiväriresepteistä. Poikkeuksellisen lasiosaamisen ja mittavan värikirjaston taustalla on syvällinen lasimateriaalin tuntemus, lasinkäsittelyosaaminen sekä kokeilumyönteisyys, jotka haluamme turvata vaaliaksemme Iittalan ainutlaatuista lasiosaamista jatkossakin”, kertoo Iittalan liiketoimintajohtaja Carolina Bade.