Linnanrouva on tulvillaan lankahurmosta ja kangasunelmia

Vihreän talon valoisan kuistin kautta on Iittalan Lasimäellä pääsy Linnanrouvan ihmemaahan, jossa ei katsottava heti lopu. Ikivanhat hirsiseinät luovat ainutlaatuista tunnelmaa ja rouhean vastakohdan tilpehöörin, värien ja yksityiskohtien paljoudelle. Lankoja, kankaita, kimaltavia korvakoruja, rannekoruja, tyllillä päällystettyjä käsilaukkuja, muumeja ja kaikkea ihanaa 

Linnanrouvassa jokainen käsistään kätevä askartelija, ompelija, neuloja ja virkkaaja löytää taatusti uusia ideoita. Mitä tehdä vanhoille alpakkaisille kahvilusikoille? Linnanrouvassa lusikat ovat taipuneet koruiksi. Uusimpina innoituksen tuottajina valikoimiin ovat tulleet Paapiin kankaat sekä vaatteet, jotka ommellaan aurinkoenergialla Kokkolassa.

Iittalan Lasimäen vihreä talo on rakennettu 1800-luvulla Orvon tilan päärakennukseksi. Tehtaan johtajaksi 1917 tullut Aug. L. Johansson osti Orvon talon tehtaalle, sillä tilan maat rajoittuivat lasitehtaan maihin. Suomen sisällissodan aikana 1918 suojeluskunta otti rakennuksen päämajakseen. Käsityöihmisten unelmakauppa Linnanrouva on toiminut historiallisessa talossa nyt neljä vuotta. 

“Alunperin tulimme tähän vain kesäksi, mutta neljä vuotta on mennyt”, kertoo ensisilmäyksellä tiloihin ihastunut yrittäjä Sari Helin. 

Vanha hirsinen linna on juuri oikea ympäristö Linnanrouvalle. Mikään ei saisi Saria muuttamaan liikettään moderniin kauppakeskukseen. Ainoa ongelma on, että pian historiaa huokuvat hirsiseinät eivät juuri näy kaiken ihanan myytävän takaa, joita idearikkaan kauppiaan pää pursuilee ja joita syntyy myyntiin jatkuvasti. 

“Tuotekehitystä tapahtuu koko ajan taustalla, uusia ideoita on useita mietinnässä. Aina joku ideoista jalostuu jossain vaiheessa tuotteeksi”, Sari kertoo. 

Käsityöharrastuksen Sari kehottaa aloittamaan vaikka makrameella. Makramee-tekniikka ei paljoa vaadi, avaimenperä syntyy kahdesta samanmittaisesta langasta, jotka taitetaan niin, että saat neljä langanpäätä käsiisi. Jos haluat suoran ja sileän avaimenperän, solmi samanlaisia solmuja vuorotellen kummallekin puolelle. Jos haluat, että avaimenperä kiertyy, solmi solmuja vain yhdelle puolelle.

”Makrameeta voi solmeilla vaikka mökin terassilla kaikessa rauhassa ulkoilmasta nauttien. Hyviä ohjeita on netti pullollaan, näyttävistä amppeleista seinävaatteisiin ja avaimenperiin”, Sari kannustaa.

Lue lisää