NaiveArtIIttala_A_Bear_Rowing_by_the_lakeVanajavesi_Kati_Mikola

Naivistit Iittalassa -näyttely

Naivistit Iittalassa

Suomen naivistisen taiteen keskus löytyy Iittalasta. Naivistinen taide houkuttaa hymyn huulille ja antaa ilon viedä arjessa eteenpäin. Naivistit Iittalassa -näyttely esittelee kotimaan naivismin kuohukerman maustettuna kansainvälisillä huippunimillä. Naivismi on koko perheen taidetta. Kesän 2020 Villi, vapaa ja värikäs -näyttelyssä vieraili 17 200 kävijää! Kiitämme vieraitamme ja taiteilijoitamme onnistuneesta kesästä!

NAIVISMIN TALVI

Näyttely esittelee nykynaivistien uusimpia teoksia. Laajemmin esittelyssä ovat naivistit Eino Viikilä ja Esa Leppänen. Lisäksi nähtävillä on otos Martti Innasen teoksia Suomen Gallupin säätiön kokoelmasta.

Naivismin talvi -näyttely on avoinna viikonloppuisin 1.11.2020–31.3.2021 klo 12–17 Iittalan vanhalla puukoululla, Hollaajantie 2, Iittala.

Voit myös varata ajan tunnin vierailuun näyttelyssä 1–8 hengelle, tai samalla periaatteella suklaamaisteluvierailun: www.doerz.com/hame-experience

Naivistinen taidelainaamo

Ympäri vuoden teitä palvelee virtuaalinen Naivistinen taidelainaamo! Sieltä löydät uutuuksien lisäksi myös edellisissä näyttelyissämme esillä olleita teoksia.

Lisätietoja: www.naivistit.fi

 

 

Näkymä Naivistit Iittalassa -näyttelyn yläkerrasta 2019

Mitä on naivismi?

Naivismi (ransk. naïve lapsekas, vilpitön, luonnollinen) on taidesuuntaus, jota harjoittavat usein itseoppineet taiteilijat.

Naivismin on katsottu olleen vastareaktio impressionismin jälkeisten taidesuuntausten teoreettisuudelle ja estetisöinnille. Taiteeseen haluttiin alkuperäistä välittömyyttä ja aitoa vaistomaista ilmaisua, joka olisi taidekoulutuksesta riippumatonta.

Länsi-Euroopassa syntynyt tyylisuunta levisi 1900-luvun kuluessa muualle maailmaan. Suomessa naivismi tuli tunnetuksi 1960–1970 -luvuilla. Myös Ruotsissa naivismi on suhteellisen suosittua.

Naivismissa on lapsenomaisuutta. Työt ovat usein unenomaisia ja lähellä surrealismia fantasia-aiheineen. Aiheet ovat useimmiten kertovia ja ne liittyvät tekijän elämään, kuten muistoihin, uniin tai haaveisiin. Myös kukka- ja eläinaiheet, jotka olivat akatemiataiteessa vähiten arvostettuja lajityyppejä, ovat yleisiä.

Yleisvaikutelma on useimmiten hauska tai optimistinen. Huumorin ohessa voi olla lempeää yhteiskuntakritiikkiä.

Teoksissa on runsaasti koristeellisia ja värikkäitä yksityiskohtia tyhjän tilan kammon tapaan. Yksityiskohdat kuvataan samanarvoisina, kun taas koulutetut taiteilijat pyrkivät synteesiin, jossa jotkin elementit dominoivat. Samanarvoisten detaljien tulvassa kokonaisuus muuttuu tavallaan epätodelliseksi, vaikka tavoitteena on alun perin ollut kuvata aihetta tarkan todellisesti.

Maalausten muotokieli on kaavamaista ja jäykkää, esimerkiksi henkilöt esitetään usein frontaalisti eli suoraan edestä nähtyinä. Mittasuhteet voivat olla mielivaltaisia tai niissä sovelletaan arvoperspektiiviä. Keskeis tai ilmaperspektiiviä käytetään harvoin. Maalaukset perustuvat usein ääriviivaan, joka rajaa kirkkaita väripintoja.

Lue lisää, miten naivistinen taide päätyi Iittalan kylille:  https://naivistit.fi/naivismi-iittalassa/

Avoinna

Naivismin talvi -näyttely avoinna 1.11.–31.3. la–su klo 12–17

Suljettu jouluna ja uutenavuotena. Avaamme jälleen 9.1.2021 alkaen!

+358 40 5111 466
ulla.heinonen@naivistitiittalassa.fi
Vanha puukoulu, Hollaajantie 2, 14500 Iittala

Lisätietoa

www.naivistit.fi