Neuleohje: Puhaltajapuput-pipo

Toiseksi Iittalan juhlavuoden neulekilpailussa sijoittuneen Puhaltajapuput-pipon neulomalla saat puuhaa kesän sadepäiviin!

Mallin suunnittelija, iittalalainen Pirita Mäntytörmä kertoo ideastaan näin: Lasi ja Naivistit erottavat Iittalan muista hämäläiskylistä. Neuleessa puput puhaltavat lasia. Lisäksi pipossa olevat koordinaatit johdattavat Iittalaan. Pupukuvion voi helposti soveltaa käytettäväksi esim. lapasissa, sukissa jne.

Ohje

Pipon koko on noin 50–52 cm. Mallissa on käytetty 7 veljeksen vahvuista lankaa ja puikoiksi sopivat koon 3–4 sukkapuikot käsialan mukaan tai 40 cm pituinen pyöröpuikko. Pupukuvion leveys on alussa 20 s + 7 välisilmukkaa = 27 s.

Häntänyppy = 4 silmukan nyppy pörrölangalla. Neulo yhdestä silmukasta 4 s. Neulo silmukka ensin oikein etureunasta, sitten takareunasta ja vielä uudelleen etureunasta ja takareunasta. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne yksitellen oikein. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja siirrä lanka takana oikeaan reunaan. Neulo silmukat uudelleen yksitellen oikein. Jos haluat nyppyyn enemmän kokoa, niin toista vielä kerran. Vedä silmukat yksitellen viimeksi neulotun silmukan yli eli lopullinen silmukkamäärä ei lisäänny.

Lasinyppy = 7 silmukan nyppy 2-värisellä langalla. Neulo nyppykohdalta yksi silmukka löyhästi oikein, älä päästä pois puikolta, kierrä lanka puikolle, neulo toisen kerran sama silmukka oikein, *kierrä lanka puikolle, neulo jälleen sama silmukka oikein*. toista *_* kunnes puikolla on 7 silmukkaa. Käännä työ ja neulo 7 s nurin, käännä työ ja neulo 7 s oikein. Toista vielä uudelleen kerron nurin ja oikein. Vedä silmukat yksitellen viimeksi neulotun silmukan yli eli lopullinen silmukkamäärä ei lisäänny.

Luo mustalla 108 silmukkaa ja neulo 2 oikein, 2 nurin -joustinta 15 kerrosta. Neulo kerros sileää ja aloita sitten koordinaattien neulominen kirjoneuleena kaavion mukaisesti. Neulo sen jälkeen 3 kerrosta sileää mustalla. Aloita pupujen neulominen ja muista tehdä kaaviossa olevat kavennukset merkkien kohdalla sekä nypyt häntään ja puhalluspillin päähän. Kun jäljellä on 16 silmukkaa, niin vedä lanka kerralla kaikkien silmukoiden läpi, katkaise ja päättele hyvin.

Kirjo pupulle vaaleanpunainen nenä ja mustat viikset. Päättele langanpäät hyvin.

 

Lue lisää