Innovoiva nyrkkeilijä valmistaa korkealaatuisia tuotteita kierrätysnahasta omalla designilla

Kun takana oli 200 nyrkkeilyottelua, saavutettuna useita suomenmestaruuksia, maajoukkuedustuksia ympäri maailman ja jo 12 vuoden ura parturi-kampaamoyrittäjänä siinä ohessa, Jyri Naskali alkoi pohtia uutta suuntaa elämälle. Saunan kuistilla piippua poltellessa syntyi idea, josta kasvoi liikeidea. Tätä hän nyt toteuttaa hyvällä menestyksellä Iittala Villagessa.

Jyri Naskali työstää nahkaa.
Nahka on materiaalina uskomattoman kestävää, sanoo Jyri Naskali.

Piippukotelo, siitä se kaikki lähti. Jyri Naskali valmisti itselleen nahkaisen piippukotelon, ja pian koti alkoi täyttyä nahkaesineistä ja valmistukseen liittyvästä tarpeistosta. Nahkatöiden tekeminen oli harrastus, josta Jyri innostui yhtä palavasti kuin nyrkkeilystä aikoinaan.

”Nahka on materiaalina uskomattoman kestävää, se kestää kovaakin kulutusta”, sanoo Jyri Naskali.

Entisen nyrkkeilijän käsissä käytetyt nyrkkeilyhanskat ja nyrkkeilysäkit alkoivat muuttua kauniiksi käyttöesineiksi. Ensin piipunkoteloiksi, sitten nahkaisiksi ruseteiksi ja koruiksi. Alkoi vaikuttaa selvältä, että tuotteita syntyi jo myytäväksi asti.

Kierrätysnahka muuttuu ruseteiksi.
Jyri Naskali käyttää suurimmaksi osaksi kierrätettyä nahkaa tuotteissaan.

Nahkarusetti on Naskali Leatherin tuotteista suosituin. Ja nahkaruseteista nimenomaan kääntörusetti. Rusetin voi kääntää, ja samalla muuttaa asunsa ilmeen kaulalla, eli vaikkapa kesken juhlien.

”Kääntörusetti syntyi siitä, kun harmittelin miten rusetista on näkyvissä kerrallaan vain yksi puoli. Takaosakin on kuitenkin kokonaan kaunista nahkaa. Siitä sain idean kääntörusetista, jonka voi kääntää ottamatta sitä pois kaulasta. Nyt on valmistumassa kääntöhenkselit, joissa idea on sama. Kääntöhenkselitkin voi kääntää ottamatta niitä irti housuista”, Jyri Naskali kertoo.

Eva Wahltsrömin suunnittelema koru.
Ainoastaan kaksi Naskali Leatherin tuotteista on jonkun muun kuin Jyri Naskalin suunnittelemia. Yhteistyössä toisen huippunyrkkeilijän, Eva Wahlströmin kanssa syntyi ensin yksi koru. Sitten Eva suunnitteli toisen, ristikorun ihan omin päin.

Kaikki Naskali Leatherin tuotteet ovat isännän itsensä suunnittelemia. Paitsi kaksi tuotetta. Nahkaisen korun Jyri Naskali suunnitteli yhdessä toisen nyrkkeilylegendan, Eva Wahlströmin kanssa. Toinen on Evan kokonaan suunnittelema ristikoru, joka on Naskali Leatherin uusinta tuotantoa. Kummatkin korut sopivat sekä miehille että naisille.

Lähes kaikki nahka, mitä Jyri Naskali käyttää on käytöstä poistettua nahkaa. Sellaista nahkaa, joka muuten vietäisiin kaatopaikalle jätteenä. Osa materiaalista on uutta, käyttämätöntä nahkaa. Se tulee pääosin huonekaluteollisuudesta, jonka ylimäämänahkapalat saavat uuden elämän Jyri Naskalin käsissä. Uutta nahkaa on myös poronahkatuotteissa käytettävä nahka. Mutta senkin Jyri Naskali on valinnut eettisesti.

Rusetteja lahjapakkauksissa.
Naskali Leatherin tuotteista nahkarusetti on suosituin. Ruseteista eniten myydään kääntörusettia.

”Poronnahka tulee samalta tehtaalta, jolta huippumuodin tekijätkin tilaavat nahkaa. Mutta siinä missä huiput haluavat vain virheetöntä, sileätä poronvasan nahkaa, minulle kelpaa vain aikuisen poron nahka paarmanpuremineen ja naarmuineen. Haluan, että käyttämäni poronnahka tulee eläimeltä, joka on elänyt aikansa poronelämää ja elämisen jäljet saavat näkyä”, Jyri Naskali kertoo.

Paitsi nyrkkeilymaailman ja huonekaluteollisuuden ylijäämänahkoja Jyri Naskali saa lahjoituksena usein vanhoja nahkavaatteita. Erityisen iloinen hän on pitkistä nahkakappaleista, sillä kaulan ympäri tulevat nauhat vaativat pitkän yhtenäisen palan nahkaa. Yllättävän monet nahkatakit on esimerkiksi usein paloista tehtyjä, ja kaulanahoilla täytyy olla pituutta kuitenkin yleensä yli 60 senttimetriä.

Naskali Leather on tällä viikolla siirtynyt kesäaikatauluihin, nyt kun se koronarajoitusten purkamisen myötä on mahdollista. Asiakkaita tuo sisälle hänen pajansa ulkopuolella oleva tiedote, jonka mukaan käsityöläinen on työssään ja pajassa myös parturi. Moni poikkeaa puotiin kysymään, kuka pajalla parturoi.

”Teen täällä pikkuisen parturointihommia ilman ajanvarausta. Työtilaan ei ole mahdollista saada pesupistettä, joten se tosiseikka rajaa tekemisen vain hiusten lyhentämiseen ilman pesuja. Asiakkaana käy sekä miehiä että naisia. Tämä on sellainen pieni palvelu tässä nahkatöiden ohessa”, Jyri Naskali kertoo.

Jyri Naskali on edelliseltä ammatiltaan parturi. Nykyisin hän parturoi toisinaan myös päitä pajallaan.

 

 

Lue lisää