Pienellä mutta motivoituneella joukolla musiikin juhlaa Iittalassa

Idea Iittalan musiikkijuhlista on seurausta Riitta Muikku-Piiraisen ja Tuomas Nikkasen musiikkikursseista, joita he järjestivät Iittalan yhtenäiskoululla vuonna 2014. Idean heitti ilmoille yhtenäiskoulun rehtori Anne Laatikainen.

“Vuotta myöhemmin eräällä kahvitauolla Lasimäen ravintolan terassilla Riitta nosti ajatuksen esiin ja päätimme tarttua palloon”, Iittalan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Tuomas Nikkanen muistelee.

Riitta Muikku-Piirainen ja Tuomas Nikkanen perustivat yhdistyksen, Iittalan musiikin kesä ry:n. Ensimmäiset musiikkijuhlat järjestettiin vuonna 2017 Iittalassa. Yleisö sai kokea tunnelmia vanhasta Viipurista, nauttia Oskar Merikannon kauneimmista laulu- ja pianosävellyksistä, kuulla läpileikkauksen suomalaisesta viulusonaattikirjallisuudesta sekä tutustua alueen uusiin modernistisiin tuuliin hämeenlinnalaisille säveltäjille omistetussa konsertissa.

Ensimmäisillä musiikkijuhlilla juhlittiin 100-vuotiasta Suomea vaikuttavalla esiintyjäkaartilla.

“Saimme juhlille loistavat esiintyjät ja juhlimme 100-vuotiasta Suomea. Juhlien avajaiskonsertissa, Kalvolan kirkossa, loistivat tähdet, Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi. Upean tunnelman ja musiikkielämyksen lisäksi avajaiskonsertti tuotti hyvin, ja Yle teki paikallisuutisiin jutun juhlista. Saimme mukavasti näkyvyyttä ja hienon lähdön uudelle festivaalillemme.”

Iittalan musiikkijuhlien menestyksen salaisuus on ollut laadukas ja ajankohtainen ohjelmisto. Musiikkijuhlat on tuonut esille sekä nuoria nousevia tekijöitä sekä paikallista väriä. Iittalan musiikkijuhlilla on ollut joka vuosi oma teemansa.

“Vuonna 2018 tilasimme Toivo Kuulan kuoleman 100-vuotismuistovuoden kunniaksi hämeenlinnalaiselta Sampsa Ertamolta Kuula-kamarioopperan, jonka toteutimme Iittala -hallissa ja seuraavana keväänä teos kuultiin myös Verkatehtaan lavalla.”

Viime vuonna Iittalan musiikkijuhlilla juhlittin lapsia, lastenmusiikki ry:n nimettyä Hämeenlinnan vuoden 2020 lastenmusiikki-pääkaupungiksi. Tuolloin tulivat striimit mukaan juhlien toimintaan ja sekä juhlien oma Yuotube-kanavan.

Tuomas Nikkanen ja sopraano Beatriz Macias Iittalan musiikkijuhlilla kesällä 2020.

”Erittäin haastavasta vuodesta huolimatta pidimme hieman pienemmät, mutta hienot ja täysipainoiset juhlat, jonka yksi konserteista oli nuorena, vain 16 vuotiaana kuolleen Heikki Suolahden 100-vuotismuistokonsertti. Konsertissa esiintyivät pääasiassa nuoret alle 20-vuotiaat muusikot.”

Iittalan musiikkijuhlia on tehty pienellä, motivoituneella joukolla. Mukana ovat olleet Riitan, Tuomaksen ja Annen lisäksi Hillevi Kaarlenkaski ja myös muutama kullan-arvoisa paikallinen: Pihla Rostedt ja hänen miehensä Timo sekä Syvännön perhe. He auttoivat juhlia niin mainosten ja julisteiden jakamisessa kuin myös majoittamalla vuonna 2018 osan ooppera-seurueesta.

Iittalan musiikkijuhlat rikastuttaa omalla työllään Iittalan alueen kulttuurielämää. Lisäksi yhteistyö koulun kanssa antaa alueen lapsille ja nuorille mahdollisuuden päästä säännöllisin väliajoin kosketukseen klassisen musiikin kanssa.

”On antoisaa ja innostavaa olla tekemässä yhdessä Iittala Villagen kanssa Iittalasta Hämeen helmeä, jonne ihmiset tulevat nauttimaan, tekemään ostoksia ja kokemaan elämyksiä. Yhteistyötä olemme saaneet tehdä alueen toimijoiden kanssa, kuten esimerkiksi Fiskars, Kultasuklaa, Naivistit Iittalassa, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja kauppiasyhdistys. Se on ollut meille tärkeää ja ilman sitä musiikkijuhlia olisi vaikea toteuttaa”, sanoo Tuomas Nikkanen.

 

Lue lisää