”Yhteistyöllä saamme enemmän aikaiseksi”

Kaikki yhdistykset taistelevat pienten ja pienentyvien resurssien kanssa. Ratkaisuna on lisätä yhteistyötä siellä missä se on mahdollista. Olennaista on sopia työnjaosta hyvässä yhteishengessä. Iittala Villagessa toimii kaksi yhdistystä, joista yrittäjät saavat tukea ja hyötyjä omaan tekemiseensä.

Juha-Pekka Kärkkäinen.

Iittala Villagen eli Lasimäen kauupiasyhdistyksen puheenjohtajana vielä tämän vuoden loppuun toimiva Juha-Pekka Kärkkäinen Kultasuklaa Arcticilta ja ensimmäistä vuottaan Hämeenlinnan Yrittäjien hallituksen jäsenenä näkee kahden yhdistyksen mallin hyvänä. Hämeenlinnan Yrittäjien hallituksessa hän kokee ajavansa kaikkien hämeenlinnalaisten yrittäjien asiaa, ja kauppiasyhdistyksessä puolestaan keskitytään matkailun edellytysten parantamiseen Iittalassa.

”Ensimmäinen vuosi Hämeenlinnan Yrittäjien hallituksessa on kulunut hyvin paljon opetteluun ja verkostoon tutustumiseen. Tulevalla kaudella tulee ehkä oma kädenjälki näkymään yhdistyksen toiminnassa”, hän pohdiskelee.

Kärkkäisen mukaan Iittala Villagen kannalta on olennaista tiivistää keskusteja ja yhteistyötä tiettyjen organisaatioiden kanssa, joista tärkeimmäksi hän näkee Linnan Kehityksen. Verkostoja ja keskusteluja on tiivistetty, lisäksi Kärkkäinen on osallistunut nuorten ja aloittavien yrittäjien sparraukseen. Sekä Hämeenlinnan Yrittäjiin että Iittala Villagen toimintaan hän pyrkii tuomaan mukaan omat verkostonsa, esimerkiksi hiljattain tapahtuneen fuusion taustalla vaikuttaneita henkilöitä. Iittala Villagen aikaansaannokset ja onnistumiset ovat niitä, joista on luontevaa viedä viestiä myös Hämeenlinnan Yrittäjille.

”Hämeenlinnan Yrittäjien jäsenenä yritykset saavat sparrausta, vertaistukea ja työkaluja oman yritystoiminnan kehittämiseen. Korona-arkea ei kannata puskea yksin eteenpäin, kun yhdistyksen kautta ulottuville tulee suuri verkosto yrittäjiä, osaamista ja tukea. Iittala Villagessa matkailun alaan liittyvät yritykset voivat yhdessä kehittää toimialaa tällä alueella”, hän tiivistää.

Markku Heikkilä.

Yrittäjien kolmiportaisen järjestön paikallisen tason vaikuttaminen onnistuu parhaiten, kun on isot hartiat. Näin ajattelee Tilitoimisto Customian yrittäjä Markku Heikkilä, joka luotsasi aikoinaan Kalvolan Yrittäjäyhdistyksen osaksi Hämeenlinnan Yrittäjiä. Markku Heikkilä on siitä pitäen ollut Hämeenlinnan Yrittäjien hallituksen jäsen ja on kuluvan vuoden päätoimittanut yhdistyksen tiedotuslehteä, Hyrrää.

“Meillä on nyt, yhtenä yhdistyksenä suora keskusteluyhteys kaupunkiin. Yhdistyksellä kun on vain yksi vastapuoli, kaupunki. Itselleni merkityksellisintä on Yrittäjien toiminnassa vaikuttamistyö ja erityisesti kaupungin elinkeinopoliittinen neuvottelukunta. Tietysti myös paikallistuntemuksen tuominen keskusteluun ja hallitustyöskentelyyn on tärkeää, etenkin kaavoitukseen ja infraan liittyvissä kysymyksissä. Mutta en muista näiden vuosien aikaan koskaan joutuneeni puolustamaan Kalvolan yrittäjien etuja, kyllä yhdistys ajaa ihan kaikkien hämeenlinnalaisten yrittäjien etuja”, Heikkilä pohtii.

Nina Ranimaa.

Hämeenlinnan Yrittäjien hallituksen kokoonpanossa tapahtuu vuoden vaihteessa hiukan muutoksia. Puheenjohtaja Susanna Lohjelmin tilalle valittiin hämeenlinnalainen Nina Ranimaa, sarjayrittäjä jonka ajasta suurimman osan tällä hetkellä vie rakennusalan yritys Arvokiinteistöt Tawastia Oy. Iittalalaisille hän on ehkä tutumpi Virtual Managerin kautta, joka ylläpitää doerz-sivustolla Häme Experience -sivustoa.

Häme Experiencessä taas on useita iittalalaisia matkailutuotteita, kuten Naivistit Iittalassa -säätiön työpajat, Iltamat Iittalassa työpajat ja yrttikävelyt sekä Iittalan musiikkijuhlien konserttiliput. Uusia iittalalaisia tuotteita on edelleen suunnitteilla Häme Experienceen. Yksi suurimmista korona-ajan onnistumista toteutettiin juuri Häme Experiencen kautta, nimittäin Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn yksityiskierrokset toukokuussa. Virtual Manager pyörittää myös verkkokauppa Artikasta, joka on laadukkaiden käsitöiden, muotoilun ja taiteen verkkokauppa. Muun muassa Naivistit Iittalassa -säätiön hyvänmielen tuotteita on Artikaksessa myynnissä.

Nina Ranimaan kausi puheenjohtajana alkaa siis tammikuun ensimmäisenä päivänä, mutta nyt jo hän tietää mihin kannattaa panostaa – yhteistyöhön. Hän uskoo, että yhteistyöllä saadaan paljon enemmän aikaan.

”Kaikki yhdistykset taistelevat pienten resurssien kanssa, minkä vuoksi yhteistyöllä saadaan paljon enemmän aikaiseksi. Minkälaisia tapahtumia, minkälaista toimintaa voisimme tehdä yhdessä Iittala Villagen kanssa”, hän pohtii.

Susanna Mattila

 

Lue lisää