Eläköön-huuto lasille! Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2022 teema on lasi. Perusteena lasin omalle nimikkovuodelle on lasimateriaalin monipuolisuus niin talouden, tieteen kuin taiteenkin alueilla. Lisäksi lasi on mahdollistanut ihmiskunnan elämän kehittymisen sellaiseksi, kuin me sen tänään tunnemme. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa lasiin liittyvä tutkimus ja tuotekehitys ovat mahdollistajana ympäristön, talouden ja ihmisten tasavertaisuuden edistämisessä. Kansainvälisen lasin vuoden viralliset avajaiset ovat Genevessä, Sveitsissä 10.–11. helmikuuta.
Lasi on tunnettu ihmisen kehittämänä sulatustuotteena arviolta viitisen tuhatta vuotta, pronssiajalta lähtien. Silloin Mesopotamian alueella aloitettiin pienten helmien ja koristeiden valmistaminen sulasta lasista. Vuoden 40 eaa. paikkeilla lasinpuhaltamisen tekniikka keksittiin Syro-Palestiinassa. Sittemmin, 1500–1600-luvuilla lasin koostumuksen jalostaminen mahdollisti kaukoputkien ja mikroskooppien kehittämisen, ja tieteellisen vallankumouksen alkamisen. Lasin avulla olemme ihmiskuntana oppineet uutta niin kehossamme olevista pienen pienistä bakteereista kuin valovuosienkin päässä avaruudessa olevista maailmankaikkeuden ilmiöistä.
Yleisesti lasi tunnetaan ikkunoiden, juomalasien ja taidelasin kautta. Käyttötarkoituksensa perusteella lasin raaka-ainereseptejä on tuhansia erilaisia. Kaikkia lasin ja lasimaisten materiaalien mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Lasien yleisin pääraaka-aine eri lasiresepteissä on piidioksidi (SiO2), jota saadaan kvartsihiekasta. Tieteen ja teknologian eri aloilla hyödynnetään lasin kemiallisia ja optisia ominaisuuksia. Viime vuosikymmeninä lääketieteessä on esimerkiksi kehitetty bioaktiivista lasia, jonka avulla voi korjata ihmisen luustoa. Joillain tahoilla nykyistä historiamme aikaa kutsutaan hyvinkin perustellusti termillä The Glass Age, lasiaika. Nykyisenkaltainen elämä maapallolla olisi mahdotonta ilman lasia.
Kansainvälisen lasin vuoden avajaisia voi seurata suorana lähetyksenä UN WEBTV:n kautta torstaina 10.2. klo 9.30 alkaen. Linkki lähetykseen löytyy sivustolta https://iyog2022oc.org
Iittalan lasitehtaalla ja lasimäellä sekä Nuutajärven lasikylässä järjestetään kaksipäiväinen liputus juhlistamaan avajaistilaisuutta. Maailmanlaajuisesti kansainvälistä lasin vuotta juhlistetaan erilaisissa tapahtumissa seminaareista ja festivaaleista näyttelyihin ja kursseihin. Verkkosivuilla www.iyog2022.org on kasvava lista eri maiden tapahtumista.
Lisätietoja: Sara Hulkkonen
TaM, AmO, Lasinpuhaltajamestari
Ammattiopisto Tavastia
Lasiala, Nuutajärvi ja Iittala
puh. 040 5341 457