Artesaanisuklaa tuoksuu Iittala Villagen sydämessä

Tarkkanenäisimmät suunnistavat punaiselle talolle tuoksun perusteella. Viimeistään oven avattuaan muutkin tietävät minne ovat saapuneet, sillä Iittala Villagen sydämessä tuoksuu suklaa. Suklaatehtailija Juha-Pekka Kärkkäinen on huomannut, että moni henkäisee Kultasuklaan ovella tavallista syvempään ja huokaa: ”Ooo, mikä tuoksu!”

Lapset seisahtuvat eteiseen vitriinin valtavan suklaakoiran nähdessään, äidit pysäyttää kokonaan suklainen korkokenkä. Tuoksu houkuttelee sisemmälle myymälään. Siellä ensimmäiseksi katse ei suinkaan kiinnity suklaavitriinin herkkuihin, vaan suureen lasiseinään. Seinän takana tehdas on käynnissä, siellä syntyy suklaamestareiden käsissä jatkuvasti uusia artesaanisuklaaherkkuja.

”Monet jäävät pitkäksikin aikaa katselemaan suklaanvalmistusta. Tällaista paikkaa ei ole muualla, missä voi seurata suklaan valmistusprosessia alusta loppuun”, Juha-Pekka Kärkkäinen kertoo. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen!)

suklaanvalmistusta Iittalassa
Suklaatryffelit saavat vadelmarouhetta pinnalleen.

Monet Kultasuklaan työntekijöistä ovat olleet pitkään alalla, jopa 30 vuotta. Kokeneen artesaanin käsissä suklaa on aina tasaisen laadukasta ja tuotanto tapahtuu silti tehokkaasti. Jopa nopeammassa tahdissa ja tehokkaammin kuin koneellinen suklaantuotanto.

Mikäpäs onkaan istuskella työntekoa katsellessa, kun seuraksi voi tilata vaikkapa valikoiman konvehteja ja kupin hyvää kahvia. Vadelma-salmiakkitryffelit saavat punaisen vadelmamurukuorrutuksen, suklaakukkaset nousevat suklaakylvystä kiiltelevinä kaunokaisina. Tarjottimellinen valkosuklaaseen dipattuja mansikoita katoaa viilentymään viileäkaapin uumeniin.

Muotista ulos.

Suklaamansikat ovatkin jokakesäinen herkku, jota kysellään jo hyvissä ajoin ennen kuin mansikkakausi edes alkaa. Suklaamansikoista tehdään myös ennakkotilauksia, jotta herkku ei varmasti mene sivu suun. Juha-Pekka Kärkkäisen mukaan moni sanoo, että kesä ei ala ilman suklaamansikoita. Ne ovat kuitenkin kausituote, joka saadaan myyntiin vasta kun mansikat kypsyvät ja mansikoiden aika alkaa. Kausi päättyy yhtäaikaa mansikkakauden kanssa, sillä suklaamansikoita ei tehdä kuivatusta tai ulkomaisista mansikoista – vain tuoreista, vastapoimituista kotimaisista mansikoista.

suklaanvalmistusta
Vadelma-salmiakkitryffelit valmistumassa.

Kultasuklaalla raaka-aineet tulevat aina mahdollisimman läheltä ja eettisesti tuotettuna. Kaakao on UTZ-sertifioitua, mikä takaa eettisen tuotantotavan ja viljelijöille riittävän ansiotason. Avainlippu-tunnus kertoo suomalaisen työvoiman käytöstä. Koska suklaa valmistetaan kokonaan käsityönä, työvoimaa tarvitaan enemmän kuin teollisesti tuotetun suklaan valmistukseen. Yritysvastuuta Kultasuklaa kantaa myös tekemällä hyvää lähialueella, esimerkiksi yhteistyössä Hope ry:n kanssa.

Minttuvalkosuklaalevyt ovat veikeän vihreitä.

Uusia makuyhdistelmiä kokeillaan ja kehitellään jatkuvasti, yhdessä suklaatehtaan koko työntekijäkaartin kanssa. Ideoita syntyy, joku on löytänyt hyvän makuyhdistelmän ja sitä ryhdytään testaamaan. Usein käy niin, että yhdistelmä ei toimikaan, mutta toisinaan saadaan uusi makuyhdistelmä jatkokehittelyyn. Kun viimein kaikki on kohdallaan, tuote pääsee ensin esimerkiksi irtosuklaana kuluttajien maisteltavaksi. Jos menestys on hyvä, tuotteesta ryhdytään valmistamaaan 80 gramman levyjä ja tuote pääsee kauppojen hyllyille.

Kuluvan vuoden uutuuksia ovat tumma suklaa, paahdettu härkäpapu ja merisuola -yhdistelmä, cappuccino-pähkinä sekä marjaunelma, josta löytyy mustikkaa ja vadelmaa keksinmuruilla höystettynä.

Suklaata pursotetaan muotteihin.
Suklaan pursotusta muotteihin.

Paitsi konvehteja ja suklaalevyjä tehtaalla valmistuu päivittäin useita erilaisia suklaafiguureja. Juuri niitä upeita korkokenkiä ja pikkuisia koiria, kissoja ja jopa golf-pallon muotoisia suklaaherkkuja. Kärkkäinen tietää, että eläinfiguurit ovat erityisesti lasten mieleen, niin kissat, koirat kuin sammakotkin. Golf-pallo on puolestaan Kultasuklaan tapa osoittaa tukea lukuisten golfkenttien toiminnalle Hämeenlinnan seudulla.

suklaavitrini täynnä herkkuja
Dipatut mansikat ovat jokakesäinen hittituote, joka on riippuvainen kotimaisen mansikan satokaudesta.

Suklaatehtailija Juha-Pekka Kärkkäinen osaa itsekin valmistaa suklaata, ja tarvittaessa voisi työskennellä tuotannon puolellakin. Hän osaa valmistaa esimerkiksi kaikenlaisia figuurejakin korkokenkää myöten. Vaaditun siro ja kepeä ei kuitenkaan hänen valmistamastaan kengästä tullut, joten hän on suosiolla jättänyt valmistuksen ammattilaisille.

”Suklaantuoksussa kuitenkin työskentelen päivittäin, ja etenkin tänä kesänä työtä on riittänyt aina siitä saakka kun koronarajoitukset purettiin ja ihmiset uskaltautuivat liikkeelle”, hän iloitsee.

Vadelma-salmiakkitryffelit valmiina.

Lue lisää