Marraskuussa 2021, Iittalan virallisena syntymäpäivänä 24.11. Iittalassa juhlistettiin kylän liikenneympyrään rakentunutta maamerkkiä. Muotoilija Tuomas Markunpojan suunnittelema installaatio, Kiertokulku, juhlistaa Iittalan lasitehtaan ja brändin 140-vuotisjuhlavuotta ja tiivistä suhdetta lasitehtaan ja kyläyhteisön välillä.
Vuonna 1881 perustettu Iittalan lasitehdas on yhä tänä päivänä kansainvälisesti tunnetun, pohjoismaista muotoilua edustavan Iittala-brändin sydän. Iittalan esineet kautta vuosikymmenten ovat olennainen osa suomalaisten kotien esinekulttuuria; tästä on saanut inspiraationsa myös Markunpojan teos, joka symboloi suomalaisen lasin kotia.
Iittala on olennainen osa suomalaista esinekulttuuria ja Iittalan esineitä löytyykin lähes jokaisesta kodista. Vuonna 2021 Iittala täyttää 140 vuotta ja sen kunniaksi Iittalan kylään Kanta-Hämeeseen on rakennettu näyttävä lasi-installaatio. Projekti käynnistettiin jo syksyllä 2019 ja se on tehty yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Lasiteoksen suunnittelija on muotoilija Tuomas Markunpoika, jonka kanssa Iittala on tehnyt yhteistyötä myös aikaisemmin. Markunpojan suunnittelun lähtökohtana on tuoda arjen esineisiin ripaus salaperäisyyttä ja yllätyksellisyyttä.
”Teoksessa tärkeää on nimenomaan kyläyhteisön ja Iittalan lasitehtaan yhteenkuuluvuus ja harmonia. Sosiaalisen näkökulman tärkeys Iittalan tarinassa on merkittävä”, Markunpoika kuvailee. Teoksessa perinteet ja luonnonmukaisuus yhdistyvät symbolisesti ja sen tarkoitus on välittää yhteisön ja tehtaan symbioottinen suhde. ”Lisäksi yritin välttää installaation yhdistämistä tiettyyn Iittalan esineeseen, koska Iittalan tarinassa ei ole kyse vain yhdestä esineestä”, Markunpoika jatkaa.
Ympäröivä luonto ja vesi osana lasitehtaan historiaa ja nykypäivää
Iittalan lasitehtaan syntyhistoriassa ympäröivällä luonnolla, metsällä ja vesistöllä on ollut suuri merkitys. Tehdas on tarvinnut sekä puutavaraa että vettä toimintaansa. Edelleen tietyt esineet puhalletaan puumuotteihin. Taideteoksen kehys onkin puuta, johon Iittalan historia on antanut vahvan inspiraation.
Lasipalloista koostuva installaatio kuvaa luonnonomaista veden kiertokulkua. Markunpoika on halunnut tuoda keskiöön sen, että veden eri olomuodot muodostavat kokonaisuuden, jossa kaikki soi kauniisti keskenään – aivan kuten lasiesineiden valmistamisessa. ”Lasitehtaalla ja ympäröivällä luonnolla on selkeä yhteinen historia ja luonto on tärkeä osa Iittalan brändiä. Mielestäni hyvällä syyllä voidaan sanoa, että Iittala on ”suomalaisen lasin koti”. Halusin vuorata teoksen puurakenteen lasiseen vaippaan, joka sekä suojaa sisällä olevia lasiesineitä että vahvistaa ideaa suomalaisen lasin kodista. Maamerkki on karrikoitu harjakattoinen koti, jossa katto toimii myös sopivana rakenteena lasitaiteen ripustamiselle” , Markunpoika kertoo.
Ajassa elävä teos
Lasi-installaatio sijaitsee lasitalon sisällä eikä välttämättä ole siellä ikuisesti. Teos voisi toimia jatkossa vaikkapa gallerian kaltaisena tilana, jossa olisi tulevaisuudessa muitakin taideteoksia tai lasitaidetta. Itse lasitalo tulee paikalla kuitenkin pysymään.
Lasitalon sisällä oleva installaatio koostuu 1881 suupuhalletusta lasipallosta, joita ovat puhaltaneet sekä tehtaan omat puhaltajat että Ammattiopisto Tavastian lasialan artesaanikoulutukseen osallistuvat opiskelijat. Juhlapäivänä teos luovutettiin Hämeenlinnan kaupungin hallintaan.