Paikallisjunalla päiväretkelle Iittalaan – elämyksiä kävelyreitin varrella

Iittala on Hämeenlinnan pohjoisinta osaa, joka huokuu historiaa. On myyttiseen historiaan ulottuvaa rautakautista asutusta, on 1800-luvun lopulla perustettu lasitehdas, on sisällissodan jälkeen rakennettu kivikirkko. Lasitehtaan kupeeseen on kasvanut ja kehittynyt käsityöläisten ja taiteilijoiden Lasimäkeläiskortteli, jossa hyväntuulinen naivistinen taide kohtaa arvokkaan ja loisteliaan lasin historian. Iittala Village on matkailijan kannalta ohittamaton retkikohde, jonne pääsee kätevästi paikallisjunalla.

Kestävän kehityksen matkailija saapuu Lasimuotoilun sydämeen Iittala Villageen paikallisjunalla. Se on hyvä valinta siksikin, että Iittalassa taide-elämys alkaa jo junaseisakkeella. Matkailijaa tervehtii asemakatoksen seinissä naivistitaiteilija Maija Kanervan kissat, ja asema-alueelta löytyy lisäksi neljä muuta Naivistit Iittalassa -taiteilijan teoskokonaisuutta. Asema uudistettiin taideseisakkeeksi vuonna 2018.

Taideasemalta matkailuopasteita seuraamalla vierailija saapuu Iittalan ikoniselle lasitehtaalle. 1881 perustettu tehdas juhlii tänä vuonna 140-vuotissynttäreitään ja lasitehtaan katseluparvi on avoinna yleisölle arkisin ma–pe 9–20. Käynnistään voi jättää puumerkkinsä aulan vieraskirjaan.

Lasitehtaalta kävelyreitti jatkuu lasin historian äärelle Lasimäkeläiskortteliin ja Designmuseo Iittalaan, jossa loppuvuoden ajan vielä on tutustuttavissa Suomen lasimuseon kuratoima näyttely ”Suomen lasitaiteen ikonit ja niiden tekijät”. Designmuseo Iittalasta voi myös etukäteen tilata näyttelyopastuksen sekä opastetun ryhmävierailun tehtaalle. Opastus on saatavissa myös englanniksi, ruotsiksi, japaniksi, saksaksi ja ranskaksi.

Lasimäkeläiskorttelissa vierailijaa ilahduttavat lisäksi moderni ja valoisa Iittala Outlet, josta löytyy kestävät lahjat ja muistamiset itselle ja tuttaville, sekä Kultasuklaan tehtaanmyymälä, jossa voi myös nähdä suklaan valmistusta. Lasimäkeläiskorttelin persoonalliset yrittäjien puodit kutsuvat tutustumaan valikoimiinsa, ja monessa niistä voi nähdä käsityöläisen työssään. Ravintolassa voi välillä tankata lounasta tai nautiskella virvoikkeita.

Lasimäkeläiskortteli päättyy naivistien vanhalle puukoululle. Naivismi on lempeätä hyvän mielen taidetta, joka sopii kaikenikäisille. AulaShopista harva pääsee ulos ostamatta mukaansa kortteja suupielet ylös nostattavista teoksista.

Jos vielä on aikaa, Lasimäkeläiskorttelin sydämestä aukion tuntumasta löytyy mobiiliohjatun tarinareitin infotaulu ja alkupiste. Suomeksi kerrotut tarinat iittalalaisten elämästä ennen ja nyt johdattavat kulkijaa kännykän avulla pienelle lisäretkelle paikallisen asutuksen pariin. Kävelyreitin kesto on noin 30 minuuttia.

Paluumatkan juna-asemalle voi kävellä joko samaa reittiä pitkin (700 m) tai vaihtoehtoisesti kylän kautta, jolloin matka on hieman pidempi, mutta reitille osuu vielä myös luonnonkosmetiikkaa Hyvän olon aitasta. Lisäksi tämä reitti kulkee kylän keskustan kiertoliittymän kautta, jolloin voi vierestä ihastella Iittalan lasin 140-vuotisjuhlavuoden maamerkkiä, Kiertokulku-installaatiota. Kylän ruokakaupasta voi samalla ostaa mukaan matkaeväät.

Tervetuloa Iittalaan! Kokoa oma päiväretkesi ohjelma ja aikataulu Iittala Villagen sivuilla!